Antena Căutare

Previziune sumbră pentru România! Sunt cifre oficiale! Se va întâmpla treptat, în următorii 80 de ani!

Natalitatea în scădere, mortalitatea în creştere şi exodul masiv lasă România fără locuitori. Este un portret dur, realmente îngrijorător, confirmat de cifre oficiale, publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Previziune sumbră pentru România! Sunt cifre oficiale! Se va întâmpla treptat, în următorii 80 de ani!
Ilustrație.

În acest moment, România este locuită de 19,5 milioane de oameni, arată statisticile oficiale. Pentru următoarele decenii, însă, tendinţa este una de scădere, ba chiar dramatică. Efectele acestui fenomen îngrijorător le vom resimţi cu toţii, căci o populaţie îmbătrânită şi în scădere afectează încă şi mai mult economia.

În 2030, de exemplu, România va avea puţin peste 18 milioane de locuitori. În 2050, însă, vom fi mai puţini cu două milioane. Adică 16 milioane.

Iar proiecţiile pentru anul 2100 sunt şi mai sumbre. Peste 80 de ani, România va mai fi locuită doar de 13 milioane de oameni.

Vorbim, practic, despre o scădere de aproape 40 de procente din 2018 până în 2100, ceea ce ne plasează pe locul cinci în Europa de Est, după Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Polonia.

Şi nu exodul masiv al populaţiei, despre care vorbim deja de ani de zile, este principala cauză. Ci dezechilibrul foarte mare între natalitate şi mortalitate.

Tendinţa de amânare a sarcinii, faptul că familiile se limitează doar la unul, maxim doi copii, dar şi infertilitatea, plus creşterea incidenţei bolilor cronice vor face ca numărul nou-născuţilor să scadă vizibil.

Potrivit Eurostat, în ultimii zece ani, procentul cuplurilor cu copii a scăzut cu mai bine de 5 procente. De la 25,2%, cât era în 2008, la 20,4% în 2018. Asta în vreme ce procentul celor fără copii a crescut de la 19% în 2008, la 20% în 2018.

Cum vor afecta România aceste statistici

Impactul în economie este uriaş. În primă instanţă, vorbim despre un număr foarte mare de pensionari şi unul foarte mic de oameni activi.

Apoi, taxele şi impozitele pe care le vom plăti vor fi insuficiente pentru a acoperi sistemul de pensii, sistemul de asistenţă socială și așa mai departe.

Dezastrul ar putea fi prevenit prin investiţii serioase în educaţia timpurie, spun sociologii.

Apartamentele românilor, luate la verificat de ANAF. Cum se vor face controalele... E oficial! Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2020. Pentru cei cu studii superioare rămâne același. Documentul, publ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x