PROIECT de LEGE: Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Ce este INTERZIS să faci

 

Un nou proiect de lege prevede amenzi usturătoare pentru proprietarii care nu vor permite accesul în apartamentul lor pentru lucrări de reparație sau lucrări de urgență. Mai mult de atât, cei care vor refuza accesul ,pe lângă amendă, vor fi direct răspunzători pentru pagubele suferite în urma refuzului.

Obligația proprietarului de a permite accesul în apartamentul său, în caz de reparații/lucrări sau în caz de urgență, există și în prezent, dar noua lege a asociațiilor de proprietari prevede o amendă țintită pentru refuzul proprietarilor, informează avocatnet.ro. Iar amenda va fi cuprinsă între 500 și 3.000 de lei, potrivit Proiectului de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care-și așteaptă momentan promulgarea ca să intre în vigoare.

După un lung parcurs legislativ, proiectul va ajunge curând să înlocuiască cu totul Legea nr. 230/2007, actuala reglementare a asociațiilor.

Noua lege e mult mai cuprinzătoare, iar subiectul accesului în locuință e mai detaliat reglementat

„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se  poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”, scrie în proiectul de lege.

În noua lege, aplicarea amenzii pentru acest refuz este foarte clară: cei care nu respectă prevederea de mai sus vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei.

Noua lege fixează însă amenda pentru refuzul efectiv de a permite accesul.

De asemenea, noua lege clarifică și lărgește sfera celor cărora trebuie să li se permită accesul:

  • președintele asociației sau un membru al comitetului executiv;
  • administratorul;
  • persoana calificată să realizeze lucrările.

Cine va aplica amenda în cazurile de refuz ale proprietarilor?

Potrivit proiectului, cei de la poliția locală, primarii ori împuterniciții lor.

Sursa: avocatnet.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe