Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

De ce le-ar fi ucis mecanicul auto pe cele două fete pe care le-a luat la ocazie! Cum justifică pshiatrul Gabriel Diaconu comportamenul lui Gheorghe Dincă

Psihiatrul Gabriel Diaconu a comentat, în direct, la Antena 3, cazul celor două adolescente care au fost răpite și ucise de un bărbat în vârstă de 65 de ani, care lucra ca taximetrist de ocazie, dar și ca mecanic auto. 

Psihiatrul Gabriel Diaconu a comentat, în direct, la Antena 3, cazul celor două adolescente care au fost răpite și ucise de un bărbat în vârstă de 65 de ani, care lucra ca taximetrist de ocazie, dar și ca mecanic auto.

Citește și: Fetele dispărute din Caracal ar fi fost arse, într-un incinerator artizanal, în curtea unui mecanic auto. Telefonul Alexandrei, crucial în găsirea celor două

Astfel, psihiatrul a explicat că de cele mai multe ori, criminalul în serie nu oferă indicii despre faptul că ar fi o persoană periculoasă.

"De fiecare dată când cazul unui criminal în serie a intrat în atenţia mass-media sau a anchetatorilor, în comunitate, în rândul vecinilor s-a produs un teribil şoc. Nimic nu distinge o persoană care este violentă de orice alt individ care merge pe stradă, la prima vedere. Deocamdată, avem de-a face doar cu un suspect, cu o persoană care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, care din câte ştim public nu a mărturisit niciuna dintre fapte. Într-un stat de drept, această persoană merită să nu fie nominalizată şi să beneficieze de lipsa culpei din partea vecinilor. Justiţia şi legea nu se fac nici cu furca, nici cu toporul şi nici prin indignarea vecinilor. Cât priveşte abilitatea unui criminal de a masca semnele de violență, ea este mai de grabă regulă, decât excepţie. În majoritatea timpului, sunt oameni anonimi care circulă ca orice altă persoană", a declarat psihiatrul Gabriel Diaconu, la Antena 3.

Citește și: Cine este bărbatul care le-ar fi răpit și le-ar fi ucis pe cele două fete de la Caracal: ”Cumpăra dintr-o parte, vindea în alta!”

"Anchetatorii sunt obligaţi să se uite foarte atent la fapte, dovezi şi să formuleze ipoteze. Toate probele nu valorează mare lucru decât dacă vor fi puse în convergență cu o ipoteză cu privire la crimă, cu o fundamentare a mobilului unei astfel de fapte. Legislaţia românească este foarte specifică în ceea ce priveşte motivaţia crimei. Încadrarea penală trebuie să se bazeze şi pe un anumit mobil. În cazul omuciderii în serie, mobilul poate fi o problemă psihopatologică oarecare, care poate să circumstanțeze foarte mult faptele în sine, mergând de la o motivaţie criminală psihopatoidă, până la o persoană care are o problemă psihiatrică manifestă cronică şi care face de fapt să nu fie inculpabil pentru faptele lui. Ancheta trebuie să se uite punct cu punct la fiecare din aceste probe, iar dacă e vorba de oseminte cu atât mai mult alunecăm în posibilitatea ca medicina legală să fie în centrul unui astfel de caz", a mai spus Gabriel Diaconu.

Citește și: Mecanicul auto din Caracal băga spaima în femeile care îi călcau pragul: „Mi-a spus că îmi dă bani să mă culc cu el. Îi plăceau filmele de groază”

Două cazuri similare. Fete dispărute după ce au făcut autostopul

În primele informații apărute în presă, era vorba de două dispariţii trase la indigo, ambele în Caracal. O adolescentă de 15 ani e de negăsit de mai bine de 24 de ore, după ce s-ar fi urcat într-o maşină la ocazie. În condiţii similare a dispărut şi o altă elevă, în urmă cu aproape patru luni, într-o localitate învecinată. Şi familiile, şi criminaliştii se tem că cele două au fost răpite.

Alexandra a fost văzută ultima dată miercuri seara, când urca într-o maşină, la ocazie, lângă Caracal, spun surse din poliţie. De acasă ar fi plecat, însă, încă de dimineaţă. De atunci, mama nu mai ştie nimic de ea.

Recomandari