Căutare Live

Raed Arafat: "Vrem sa aducem in tara medicamente ieftine, dar foarte solicitate"

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat, joi, ca se doreste aducerea in tara a medicamentelor ieftine, dar solicitate. El a adaugat ca spitalele vor trebui sa organizeze propriile licitatii pentru aducerea in tara a acestora.

"Acest ordin este in dezbatere publica si daca vom vedea ca realizarea este dificila atunci vom modifica proiectul de ordin, astfel incat sa ne concentram pe licitatie la nivelul Unifarmului", a spus Raed Arafat, citat de Mediafax.

"Lista medicamentelor foarte ieftine la risc de a nu mai exista pe piata din Romania sau care deja nu se mai aduc se regaseste si in proiectul de ordin postat pe site-ul MS. Noi am incercat sa identificam aceste medicamente, vorbesc despre medicamente care nu mai exista pe piata romaneasca sau la care exista riscul de a disparea de pe piata", a mai spus Arafat.

„Spitalele intarzie foarte mult sa faca licitatii pentru aceste medicamente. De aceea ne gandim sa facem licitatii nationale pentru aceste produse. Una dintre solutii ar fi ca Unifarmul, compania care aduce in tara medicamente pentru nevoi speciale sa faca licitatii pentru toate nevoile care exista la nivel national vizand aceste medicamente astfel incat sa se aduca o cantitate mai mare si sa devina mai atractative pentru cei care le comercializeaza", a adaugat ministrul Sanatatii.

"Chiar daca proiectul de ordin care prevede obligativitatea spitalelor de a-si achizitiona singure propriile medicamente ieftine este pe site-ul ministerului in dezbatere publica, vom analiza daca este mai bine ca situatia sa ramana asa cum este sau sa concentram licitatia la nvelul Unifarmului care poate sa aduca dintr-o data o cantitate mai mare", a mai spus ministrul.

Un proiect de ordin postat pe site-ul Ministerului Sanatatii prevede obligatia spitalelor sa organizeze, in termen de zece zile lucratoare de la intrarea in vigoare a unui ordin al Ministerului Sanatatii (MS), procedurile de achizitii publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare.

Proiectul de ordin include o lista cu o suta de medicamente cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate pe perioada spitalizarii. Printre medicamentele de pe lista se afla cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice si vaccinul rabic.

Proiectul de ordin al MS se va afla in dezbatere publica pana la 7 decembrie.

Sursa: Antena3

Peste 1,3 milioane de romani isi serbeaza astazi onomastica de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil... Ilfov: Doi barbati, la un pas sa fie striviti de o macara...
Ultimele știri