Antena Căutare

Război cibernetic declarat României de hackerii ruși, grupările Killnet și Legion. Precizările unui expert în securitate

Grupările de hackeri ruși Killnet și Legion au declarat, ieri, război cibernetic României. Un expert în securitate cibernetică a explicat cum ar putea fi afectați românii de eventuale atacuri asupra platformelor pe care le utilizează.

imagine cu atac cibernetic
Grupările de hackeri ruși Killnet și Legion au declarat, ieri, război cibernetic României. Un expert în securitate cibernetică a explicat cum ar putea fi afectați românii de eventuale atacuri asupra platformelor pe care le utilizează. | shutterstock

Grupările de hackeri ruși Killnet și Legion au declarat oficial război cibernetic împotriva a zece țări, printre ele și România. Hakerii au publicat un clip video în care spun: "Este timpul ca în sfârșit să vă distrugem!".

"Salutări tuturor inamicilor noștri. Astăzi anunțăm oficial războiul cibernetic împotriva a zece țări. E timpul ca în sfârșit să vă distrugem! Conducătorii acestor țări vor fi lichidați, e timpul să cunoașteți principiul nostru de bază. Testele pentru atacurile globale au fost încheiate, toate grupările inamice nouă să fie atente. Grupările de hackeri ruși din Legion împreună cu Killnet vor veni după voi la apus".

La începutul lunii mai hackerii de la Killnet au revendicat atacurile asupra marilor aeroporturi din România

La începutul lunii mai hackerii de la Killnet au revendicat atacurile asupra marilor aeroporturi din România. Acesta au fost precedate, însă, de o altă serie de atacuri, de această dată asupra unor instituții din țara noastră. Grupul de hackeri a revendicat atacuri asupra site-ului Guvernului, al Ministerului Apărării, al CFR și al unei instituții financiare.

Raluca Saceanu, expertă în cybersecurity a vorbit la Antena 3 după anunțul grupărilor de hackeri ruși.

“Tipul preferat de atac al lor este acela de DDos care urmărește să facă indisponibil un site sau un serviciu online, exact cum ați zis și mai devreme, prin supraîncărcarea acestuia cu trafic din mai multe surse. Ceea ce este de menționat este că atacurile de DDos sunt de foarte multe ori o metodă utilă pentru a concentra atenția asupra unei organizații sau asupra unui anumit punct în timp ce ei fac altceva. (...) Pentru a fura informații, de exemplu. În acest context, intențiile Rusiei sau ale hackerilor pro-Rusia sunt perturbatoare, sau destructive, sunt foarte ridicate, iar acest timp de atac cibernetic la nivel de stat, poate fi folosit pentru destabilizare națională”, a spus specialistul.

Ce este un atac Distributed Denial of Service (DDoS)

„Un atac DDoS face ca un website sau o resursă online să nu fie accesibilă prin direcționarea multor dispozitive care să încerce accesul în același timp. Daunele sunt foarte variate, în funcție de profilul site-ul afectat. Dacă este vorba de o companie care își desfășoară activitatea online, simplul fapt că consumatorii nu au acces provoacă pierderi financiare.”, a declarat pentru HotNews.ro Silviu Stahie, specialist în securitate informatică.

Citește și: Vladimir Putin ar fi ajuns de urgență la spital pentru a fi operat. Se zvonește că liderul de la Kremlin are cancer de sânge

Cât ar putea dura atacurile hackerilor și cum se poate preveni

“Prevenirea este cheia în aceste tipuri de atacuri, dacă nu sunt pregătite aceste instituții pot fi perturbate pentru o lungă perioadă de timp, iar în ceea ce privește prevenirea este foarte important să monitorizăm sistemele 24/7, iar având în vedere că modul lor de operare este lansarea de atacuri de tip DDos este foarte important ca atât instituțiile publice, cât și cele private să-și configureze routerele pentru a stinge traficul să blocheze adresele de Ip ce provin din Rusia și, de asemenea, să discute cu companiile lor de hosting (n.r găzduire) pentru a implementa metode de anti-DDos”, a spus Raluca Saceanu, expertă în cybersecurity.

Citește și: Ce spun agenții ruși despre starea de sănătate a lui Putin: "Foarte bolnav de cancer de sânge"

Hackerii ruși pot fura și informații importante, securizate?

“Da, 100%! Exact cum v-am zis și mai devreme, pentru a distrage atenția ei folosesc acest tipuri de atacuri, iar în spate pot instala anumite tipuri de malware care fac spionaj pentru a fura informații legate de sistemele de apărare, informații legate de exemplu de spitale, spitalele sunt o țintă destul de majoră pentru e. Tot ce le poate oferi lor un avantaj în acest război”, a spus Raluca Saceanu, expertă în cybersecurity.

Vrei să scapi de proba de engleză de la Bac? Iată ce trebuie să faci (P)... (P) Experți de renume internațional în domeniul HR, prezenți la Conferința Great People Inside Evolving HR, 25-26 mai 20...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x