Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

Revoluția din 1989 a făcut ravagii în România! La 30 de ani de la tragedie nu există niciun vinovat

Peste o mie de morţi şi niciun vinovat. Aşa arată Revoluţia la 30 de ani de la evenimentele istorice. Dosarul în care sunt cercetate crimele de atunci, a fost plimbat, de mai multe ori, între instanţe şi parchete. Nimeni nu a plătit, vreodată, pentru sângele vărsat, iar primul termen a fost. în urmă cu o lună.

Peste 25 de mii de oameni au fost audiați de-a lungul anilor. Concluzi trei inclupați: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus. Toți trei sunt acuzați de crimă împotriva umanității. „Revoluția clar a fost a celor care au ieșit în stradă! Ei au fost cei care au riscat”, a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 decembrie”.

Pentru cei peste o mie de morți, nu a plătit nimeni. În dosare, în prezent sunt doar trei inculpați: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus. Până să ajungă pe masa magistraților, dosarul a fost plimbat între Parchete și Instanțe, de nenumărate ori, asta deși primele plângeri au fost depuse în 1990.

Fostul ministru de Interne, Costel Postelnicu, a fost și cel care a spus ce s-a întâmplat de fapt cu cadavrele celor uciși în stradă. El este și cel care, într-o ședință publică la tribunal, a rostit în apărarea lui, celebra replică „Am fost un dobitoc”.

În 2004, pentru prima dată, procurorul Dan Voinea strânge toate declarațiile și plângerile într-un singur dosar. Până în 2007, aproape 25 de mii de oameni au fost audiați și câțiva zeci au fost urmăriți penal, Ion Iliescu a scăpat atunci de acuzații.

Patru ani mai târziu vine și prima condamnare, dar de la CEDO. România era acuzată de tergiversarea dosarului, singura consecință, desecretizarea jurnalelor de luptă din 1989, așa s-a mai aflat o parte din adevăr. Au mai trecut încă cinci ani în care nu s-a întâmplat nimic. Abia în 2016, Bogdan Licu, actualul procuror general interimar reia cercetările. Apare chiar o acuzație nouă: crime împotriva umanității. Dosarul are acum 12 volume și aproape patru mii de file.

Recomandari