Antena Căutare

Risc de holeră în Mariupol, după ce apa a fost contaminată de gunoaie și cadavre. Ce simptome are boala și cum se transmite

Mariupol, din sudul Ucrainei, este expus riscului unui focar de holeră, transmite CNN, care citează un raport realizat de britanici. În orașul care se află sub ocupație rusească există un ”deficit critic” de medicamente, pe lângă alte lipsuri, precum apa potabilă sau întreruperile majore ale serviciilor de telefonie și internet.

colaj de imagini cu ruine din mariupl, holera si un lighean cu apa langa doi oameni Galerie
Mariupol, din sudul Ucrainei, este expus riscului unui focar de holeră, transmite CNN, care citează un raport realizat de britanici. În orașul care se află sub ocupație rusească există un ”deficit critic” de medicamente, pe lângă alte lipsuri, precum apa potabilă sau întreruperile majore ale serviciilor de telefonie și internet. | Shutterstock.com și Profimediaimages

Mariupol a luat parte la unele dintre cele mai grele lupte ale invaziei ruse în Ucraina. În orașul port, Rusia a bombardat inclusiv o maternitate și un teatru.

Înainte de a cădea sub controlul Rusiei, orașul a fost un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece a făcut față eroic atacului armatei roșii.

Condițiile s-au deteriorat rapid pe parcursul războiului, hrana și apa scăzând în oraș. Bătălia pentru oraș s-a încheiat în mai, când forțele ruse au pus capăt rezistenței finale a rezistenței ucrainene în uzina de oțel Azovstal.

Potrivit raportului întocmit de britanici, accesul la apă potabilă, conexiunea la internet și serviciile telefonice rămân ”inconsecvente” în zonele ocupate de Rusia din Ucraina.

Citește și: Un avion civil a intrat neautorizat în spaţiul aerian al României. Ce s-a întâmplat și despre ce a fost vorba

Război Ucraina - Rusia: Risc de holeră la Mariupol

Orașul Kherson „se confruntă probabil cu o penurie critică de medicamente”, în timp ce Mariupol „este expus riscului unui focar major de holeră”, se arată în raport, în care se adaugă faptul că „au fost raportate cazuri izolate de holeră din luna mai”.

”Serviciile medicale din Mariupol sunt probabil deja aproape de colaps: un focar major de holeră în Mariupol va agrava această situaţie”, mai menţionează Ministerul britanic al Apărării.

Petro Andrushenko, un consilier al primarului din Mariupolul, a tras un semnal legat de situația din ce în ce mai gravă în acel oraș, care era „închis în liniște” de Rusia din cauza potențialului focar de holeră pe fondul deteriorării condițiilor sanitare.

„Ocupanții par să fi realizat că există o astfel de provocare”, a declarat Andrușcenko la televiziunea națională. "Se vorbește despre carantină. Orașul este închis în liniște."

Citește și: Un băiețel de 15 ani a contribuit la distrugerea unui convoi al forțelor ruse. Cum a reușit să facă asta: „Nu sunt chiar...”

Andrușcenko, care nu se află în oraș, spune că primește informații de încredere de la Mariupol și că a fost „dificil de transmis” condițiile sumbre ale locului de vacanță cândva înfloritor de lângă Marea Azov.

„Orașul s-a transformat într-adevăr într-unul cu cadavre peste tot”, a spus el. "Sunt îngrămădiți. Ocupanții nu se pot descurca să le îngroape nici măcar în gropi comune. Nu există suficientă capacitate nici măcar pentru asta.", a mai adăugat el, conform CNN.

Raportul a adăugat că luptele continuă în jurul Severodoneţkului, unde Rusia deţine din nou controlul asupra majorităţii oraşului, însă forţele ruse au înregistrat ”progrese mici” în eforturile de a încercui zona mai extinsă dinspre nord şi sud.

Holeră Ucraina: Cum se manifestă boala care riscă să declanșeze un focar în Mariupol

Ucraina a suferit o epidemie de holeră majoră în 1995 şi s-a confruntat cu alte focare mai mici de atunci, în special în jurul coastei Mării Azov, zonă care include Mariupolul.

Ce este holera și ce simptome are boala

Holera este o boală diareică acută care ucide mii de oameni în întreaga lume în fiecare an. Se transmite ușor, prin consumul de alimente sau apa contaminată cu bacteria fecală Vibrio cholerae, conform Medlife.

Manifestările holerei apar, de regulă, după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Foarte important este faptul că persoanele infectate nu au febră.

Majoritatea persoanelor infectate cu Vibrio cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente în fecale timp de 1-10 zile după infecție.

Citește și: Primele date de la Cernobîl, de la începutul războiului în Ucraina. Cât de crescut este nivelul de radiații și ce anunță experții

Totuși, există câteva simptome ale holerei:

  • volum mare de scaune diareice numite și „scaune de apă de orez”, deoarece semană cu apa care a fost folosită pentru a spăla orezul;
  • vărsături;
  • crampe musculare;
  • pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, și deshidratare severă.

În cazul holerei, moartea rezultă în urma unei deshidratări severe.

Rezultate extrageri Loto 12 iunie 2022. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc... Cine sunt părinții lui Klaus Iohannis și ce ocupație au avut. Președintele României a fost mereu discret cu familia lui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x