Antena Căutare

Romania, pe locul 5 in topul tarilor cu cei mai multi bolnavi de hepatita C din Europa

Romania a ajuns pe locul cinci in Europa, dupa numarul de persoane infectate cu hepatita C, statisticile aratand ca 40% dintre bolnavi mor dupa ce ajung sa faca ciroza. Iar pana in 2030, se estimeaza o dublare a numarului de cazuri de ciroza hepatica si cancer hepatic. Cu toate acestea, Romania nu are implementat un program de prevenire la nivel national.

In Romania doar unul din zece bolnavi de hepatita C este face tratament, pentru ca cei mai multi dintre pacienti poarta virusul fara sa stie acest lucru. Specialistii estimeaza ca peste 700.000 de romani sunt deja infectati cu virusul hepatitei C si numai 10% dintre acestia fac tratament.

Medicii spun ca preventia ar fi cea mai importanta, iar screeningul pacientilor le-ar fi de mare ajutor. Daca hepatita nu este depistata la timp, exista sanse mici de vindecare.

"Este vorba de o boala insidioasa, care nu are o simptomatologie evidenta si care, de obicei, este identificata relativ tarziu. Persoana se simte bine, nu sesizeaza cand s-a infectat, iar problemele apar dupa ani de infectie", a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Palma pentru toti cei care n-au luat BAC-ul. Fetita pakistaneza: "Mi-au spus ca ma omoara daca ma duc la scoala!&qu... Violenta in scolile din Romania: Zilnic au loc, in medie, 80 de batai, betii sau furturi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x