Antena Căutare

România se pregătește să introducă o săptămână de lucru opțională de patru zile. Când ar putea fi adoptată propunerea

România se pregătește să introducă o săptămână de lucru care va fi de patru zile, însă opțional. Când ar putea fi introdus modelul preluat din Vest.

colaj de fotografii cu oameni la locul de munca care muncesc patru zile pe saptamana
România se pregătește să introducă o săptămână de lucru opțională de patru zile | shutterstock

Codul Muncii din România urmează să fie modificat de reprezentanții Guvernului prin introducerea opțiunii unei săptămâni de lucru de 4 zile, nu neapărat prin reducerea țintei săptămânale de 40 de ore. Zilele de lucru mai lungi vor permite familiilor tinere să petreacă mai mult timp alături de copiii lor, iar productivitatea muncii poate crește, susțin autorii amendamentelor.

Când ar putea fi introdusă săptămâna opțională de lucru de patru zile în România

În cazul salariaților cu normă întreagă, programul de lucru facultativ va cuprinde 10 ore pe zi timp de patru zile, în loc de 8 ore pe zi timp de cinci zile, potrivit proiectului de modificări consultat, potrivit romania-insider.com.

Mai exact, angajatorul și angajatul pot ajunge la un acord comun pentru un program de lucru săptămânal de patru zile, care trebuie să respecte „prevederile Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene”. În acest fel, angajații ar putea beneficia de 3 zile libere pe săptămână.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă, anunț important legat de plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 aprilie 2022. Ce întâmplă

Potrivit Observatornews.ro, inspiraţi de modelele testate până acum de Islanda, Marea Britanie şi, mai nou, Belgia, aleşii pregătesc o nouă schimbare în arhitectura organizaţională. Săptămâna de lucru de patru zile este o iniţiativă legislativă care ar permite reorganizarea celor 40 de ore obligatorii.

Citește și: Recensământul 2022 online a început. Cum pot românii să se autorecenzeze și cum primesc o zi liberă de la serviciu

Propunerea legislativă aşteaptă să fie avizată, iar un vot final ar putea primi până la sfârşitul lunii iunie.

„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, potrivit modificărilor aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii, potrivit adevărul.ro.

Citește și: Ministrul Muncii a vorbit despre șomajul tehnic. Cine sunt cei afectați

Ce a dezvăluit o tânără din Ucraina, refugiată în România! A filmat totul și imaginile au devenit virale pe TikTok... Rezultate extrageri Loto 17 martie 2022. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x