Antena Căutare

Românii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Daniil Sihastrul. Profeții adeverite și sfaturile pe care i le dădea lui Ștefan cel Mare

Astăzi creștinii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Puțini sunt cei care știu detalii despre viața acestui sfânt.

Astăzi creștinii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Puțini sunt cei care știu detalii despre viața acestui sfânt.

S-a născut în secolul al XV-lea și a fost contemporan cu Ștefan cel Mare. La vârsta de 16 ani a fost călugărit. Ulterior a ales să se retragă într-o zonă mai ferită și mai puțin accesibilă oamenilor, undeva în preajma actualei localități Putna. Aici se spune că a descoperit o stâncă, în care a făcut un paraclis.

Credincioșii pot descoperi și astăzi construcția sfântului. Mai mult decât atât, acesta a săpat în piatră și a construit o chilie în care a decis să trăiască.

Ștefan cel Mare a venit la el în anul 1451, când tatăl domnitorului a fost ucis. Daniil Sihastrul a proorocit faptul că acesta va devein domnitor al Moldovei, lucru ce s-a înfăptuit șase ani mai târziu.

La îndemnurile sfântului, Ștefan cel Mare a construit Mănăstirea Putna. Ulterior, sfântul se retrage la în localitatea Voroneț, sub stânca Șoimul, pentru a-și continua viața monahală.

Se spune că după înfrângerea de la Războieni din anul 1476, domnitorul Moldovei a venit la Voroneț pentru a cere sfatul lui Daniil. Acesta i-a spus să continue luptele cu otomanii, căci va birui. Din nou, proorocirile acestuia s-au adeverit. În urma acestei victorii s-a clădit Mănăstirea Voroneț.
Când Daniil Sihastrul a trecut în neființă, Ștefan cel Mare a dat ordin ca acesta să fie înmormântat la Voroneț. Iar pe piatră să fie scris „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”.

Daniil Sihastrul a fost sfătuitorul domnitorului și l-a încurajat adesea să nu cedeze în lupta împotriva otomanilor, ci să continue să lupte pentru apărarea creștinătății. Mai mult decât atât, acesta a avut numeroși ucenici în Moldova, contribuind semnificativ la menținerea credinței într-o perioadă istorică dificilă. Era considerat un sfânt chiar din timpul vieții, căci avea puteri miraculoase de a vindeca bolnavii și de-a alunga demonii sau diferitele suferințe.

1802, "blestemul" Sf. Parascheva: Cel mai mare cutremur din istoria României făcea ravagii în Bucureşti: "... 25 de ani de la Revoluţie: Reacţia ŞOCANTĂ a lui Ceauşescu, după revoltele de la Timişoara: V-am spus ce aveaţi de făcut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x