Căutare Live

Românii, victime ale unei escrocherii prin SMS. Ce mesaje primesc utilizatorii și ce trebuie să facă, pentru a scăpa de pericol

În ultimele zile, tot mai mulți români au devenit victime ale unei fraude prin prin SMS. Utilizatorii sutn anunțați că au primit un mesaj vocal, pe care îl pot asculta doar accesând un link. Virusul poate fura datele și chiar banii din cont.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și dezvăluie ce trebuie să facă românii care au primit un astfel de SMS

sursa foto: Profimedia

România a devenit de curând ținta unui nou atac cibernetic cu un virus transmis prin SMS. Astfel, utilizatorii primesc un mesaj suspect prin care sunt anunțați că au un mesaj vocal, pe care îl pot asculta doar dacă accesează linkul dat.

Potrivit specialiștilor, această escrocherie permite răufăcătorilor să dobândească acces la datele personale și la informații importante și chiar să golească conturile bancare.

O nouă metodă de fraudă prin SMS face tot mai multe victime în rândul românilor. Victimele sutn păcălite că au un mesaj vocal

În ultimele două săptămâni ale lunii aprilie 2022, tot mai multe persoane au semnalat faptul că au primit un SMS suspect, de la un număr necunoscut, prin care sunt anunțate că un mesaj vocal pe care îl pot asculta accesând linkul oferit.

Citește și: Anonymous România, „lovitură” grea pentru Rusia! Ce au făcut românii din gruparea de hackeri. Anunțul a devenit viral

Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează asupra faptului că este vorba despre un virus ce permite răufăcătorilor să capete acces la date personale, informații importante și chiar la banii depuși în conturile bancare.

De îndată ce accesau linkul din SMS, victimele fie erau direcționate către o pagină unde erau solicitate informații cu caracter personal, fie se instala o aplicație ce permitea liberul acces la toate datele din respectivul telefon mobil.

Specialiștii în securitate cibernetică îi sfătuiesc pe cei care au căzut victime fraudei cu SMS să anunțe imediat banca sau furnizorul de servicii de telefonie mobilă.

„Ați primit și dumneavoastră acest mesaj? Sperăm că nu ați accesat acel link! Reamintim! Nu accesați link-uri primite de la persoane necunoscute! Nu vă lăsați înșelați! Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și să le reamintiți persoanelor vulnerabile de riscurile la care se expun în mediul online! Vă mulțumim! #PolițiaRomână #share”, se arată într-o postare publicată pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române.

Nu doar Poliția Română a transmis un mesaj de informare cu privire la acest atac cibernetic ce vizează românii, ci și marii furnizori de servicii de telefonie mobilă.

„Dorim să te informăm cu privire la riscul unui atac malware ce vizează utilizatorii Android și iOs. Dacă primești un SMS nesolicitat, nu accesa link-ul și șterge SMS-ul din telefon”, se arată într-un avertisment transmis de unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România.

„În cazul în care crezi că telefonul a fost infectat, urmează pașii de mai jos:

-Activează Google Play Protect, care permite ștergerea programelor malware.

-Dacă acest lucru nu funcționează, resetează complet dispozitivul la setările din fabrică. Atenție, acest lucru va șterge toate datele, inclusiv fotografiile și aplicațiile de pe telefon, care nu se vor putea recupera.

-Nu efectua o copie de rezervă înainte de revenirea la setările din fabrică, deoarece se va face și o copie de rezervă a malware-ului.

Pentru a evita infectarea telefonului, îți recomandăm să instalezi întotdeauna doar aplicații de mobil din magazinele de aplicații oficiale și recunoscute, precum Google Play Store sau App Store”, mai informează reprezentanții unei alte companii de telefonie mobilă.

Hepatita „misterioasă”, confirmată la copii din România. Ce simptome prezintă boala și cum se poate preveni îmbolnăvirea... Anonymous România, „lovitură” grea pentru Rusia! Ce au făcut românii din gruparea de hackeri. Anunțul a devenit viral...
Parteneri
Cea mai bună băutură pentru a pierde în greutate. Ce recomandă nutriționiștii pentru o siluetă suplă
Catine.ro
Ultimele știri
x