Antena Căutare

Se schimbă regulile pentru turiști! Cum se va putea călători în altă țară, începând cu 1 februarie

Începând cu 1 februarie se va renunța regulamentul de călătorie cu delimitarea pe coduri de culori a țărilor din Uniunea Eruopană, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus. Persoanele care vor să călătorească dintr-o țară în alta vor avea nevoie de certificatul verde digital sau de un test negativ, fără să mai conteze incidența din țara de proveniență.

Familie în aeroport, purtând măști și bagaje
UE schimbă regulile pentru turiști | Shutterstock

Uniunea Europeană schimbă regulile pentru turiști. Începând cu 1 februarie se va renunța la listele cu țări considerate a fi în zona verde, galbenă sau roșie, potrivit Observator.

Începând cu luna februarie trecerea dintr-o țară în alta se va face în funcție de starea de sănătate individuală și nu de incidența de îmbolnăvire cu Covid-19 din statul din care vine turistul.

Începând cu 1 februarie oamenii vor călători pe baza certificatului verde digital, fără să conteze statul de unde vin. Cei care nu au acest certificat Covid vor fi puși în situația de e prezenta un test negativ Covid-19, făcut cu maximum 24 de ore înainte de intrarea într-o ţară străină.

Citește și: Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru

Cum a fost regulamntul de călătorie între statele UE până acum

Până acum, regulamentul instituit pe fondul pandemiei de coronavirus, persoanele care veneau dintr-un stat aflat pe lista roșie, din UE, Spațiul Economic European sau Elveția erau scutiți de carantină dacă atestau vaccinarea sau trecerea recentă prin boală. Totodată, cei care veneau din state din UE, Spațiul Economic European sau Elveția aflate în zona verde sau galbenă erau scutiți de carantină dacă prezentau o schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau aveau un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

Citeşte şi: Cine nu mai poate călători în UE pe baza certificatului verde, începând de astăzi

Copiii sub 12 ani nu au avut și nici nu vor avea restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ. De asemenea, carantina nu s-a aplicat mai multor categorii de angajați (personalul navigant, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune).

Un oficial OMS vorbește despre „sfârșitul pandemiei de COVID în Europa”

Hans Kluge, oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a afirmat că se ia în calcul un scenariu al finalului pandemiei de coronavirus în Europa, ținând cont de faptul că estimările arată că peste 60% dintre europeni ar putea fi infectați cu tulpina Omicron, până în luna martie a anului 2022.

Oficialul a afirmat că „este plauzibil ca Europa să se apropie de sfârşitul pandemiei”. Reprezentantul OMS și-a argumentat afirmația făcând referire la estimările care spun că până în luna martie a anului 2022 Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni.

Totuși, oficialul a făcut apel la prudență.

„Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a declarat oficialul OMS, potrivit news.ro.

Totuși, reprezentantul OMS a menționat că nu putem vorbi deocamdată despre o endemie.

„Cu toate acestea, nu suntem într-o "eră endemică", a subliniat oficialul OMS. "Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi", a spus oficialul.

Oficialul a declarat că obiectivul este acela de a stabiliza situaţia sănătăţii în toată Europa, continent unde rata de vaccinare este diferită de la o țară în alta, în unele state fiind de 25%, iar în altele de 95%.

"Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit de Covid-19 şi poate continua să ofere servicii de sănătate esenţiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare şi vaccinării”, a spus Hans Kluge.

Recent, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că „la gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi”.

Mama și fiica au dispărut în urmă cu 5 ani și polițiștii au fost uimiți să afle unde au fost în acest timp. Ce au descop... Rezultate Loto 30 ianuarie 2022. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x