Căutare Live

Se schimbă salariul minim pe economie, în România! Cum va fi recalculat coșul minim de consum, după 20 de ani!

Salariul minim pe economie se va schimba, de anul viitor, în România. Formula de calcul va fi nouă, deoarece politica salarială va fi stabilită pe baza coșului minim de consum pentru un trai decent. 

Se schimbă salariul minim pe economie, în România! Cum va fi recalculat coșul minim de consum, după 20 de ani!

Coșul minim de consum cuprinde nu doar alimente, ci și produse de igienă, precum hârtie igienică, pastă de dinți, săpun, obiecte vestimentare, de uz casnic, cheltuieli cu locuința și nu numai. Sunt luate în considerare inclusiv ieșirile în oraș și vacanțele.

Deocamdată, NU s-a stabilit suma pe care fiecare român trebuie să o aloce lunar pe toate aceste cheltuieli.

Calculul trebuie să îl facă Institutul Național de Statistică, iar reprezentanții instituției spun ca coșul minim de consum pentru un trai decent nu se poate socoti repede pentru că operațiunea presupune cooperarea și cu alte instituții, printre care Institutul de Cercetare a Calității Vieții, potrivit digi24.ro.

Ce va cuprinde coșul minim de consum, pentru recalcularea salariului minim pe economie, în România

La prima vedere, valoarea coșului minim – ce n-a mai fost calculat din anul 2000 - va fi cu mult peste valoarea salariului minim din acest moment - 1.346 lei . Până în acest moment au fost stabilite doar produsele și serviciile care vor fi incluse în acest coș minim.

La capitolul alimente, lista cuprinde 67 de produse. S-a stabilit cantitatea lunară alocată pentru o familie cu 4 membri - părinți și doi copii. Nu lipsesc fructele, legumele, carnea, apa sau lactatele, dar și dulciuri. Într-o lună, familiei i-au fost alocate aproape 12 kilograme de pâine, un pic peste 9 de cartofi, 3,5 kilograme de carne de pui și aproape 1,8 kilograme de pește.

La capitolul îmbrăcăminte și încălțăminte, s-au luat în calcul articole vestimentare pe sezoane, dar și obiecte pentru practicarea sporturilor. La acest capitol au fost incluse 24 de articole vestimentare.

Cresc pensiile de la 1 septembrie. Câţi lei în plus primesc pensionarii în urma majorării cu 14%

În privința produselor de uz casnic se vor lua în calcul 15 saci de gunoi pe lună, peste 700 de mililitri de săpun, 3 deodorante de persoană pe an (!), un tub de pastă de dinți pe lună și 4 periuțe de dinți pe an.

Coșul minim de consum pentru un trai decent cuprinde inclusiv vizitele la frizerie, coafor, abonamentele de telefonie mobilă, la cablu și pentru mijloacele de transport în comun.

Calcularea salariului minim ar putea lua în calcul o vacanță pe an și ieșirile la restaurant sau la cafenele.

Stabilirea coșului minim de consum are 11 capitole, printre care regăsim și ratele bancare, cheltuielile cu întreținerea locuinței și activități culturale.

Citește și
imagine cu o soacra
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Colaj cu Bianca Drăgușanu
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce a avut parte de o procedură de topire a acidului din buze: „Nici nu mă așteptam”
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce a avut parte de o procedură de topire a acidului din buze: „Nici nu mă așteptam”
colaj de imagini cu mary crumpton imbracata intr-o bluza portocalie
Ea e femeia cu un soț, un logodnic și doi iubiți. Cum decurge relația și ce spun rudele despre legătura inedită
Ea e femeia cu un soț, un logodnic și doi iubiți. Cum decurge relația și ce spun rudele despre legătura inedită
Mai multe articole

În plus, la toate acestea se va adăuga și 10% din valoarea totală a tuturor cheltuielilor mai devreme enumerate, care va fi considerat fondul de economii al familiei.

Cantitățile și valoarea fiecărei componente vor fi calculate pentru o familie alcătuită din doi salariați adulți de 35-45 ani și doi copii în întreținere de 12-14 ani și, respectiv 8-10 ani.

Adio burgeri și cartofi prăjiți așa cum îi știai! Legea care schimbă industria fast-food-ului. Producătorii nu vor mai a... Patriarhul Daniel vrea să facă legea în școli. Ce modificare i-a cerut, de urgență, ministrului Educației...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri