Căutare Live

Se serbează ziua de nume sau nu pe 15 august? Motivul pentru care nu este greșit să spui "La mulți ani" pe 15 august

Sunt peste două milioane de români care poartă numele de Maria, Marin, Marian şi derivatele. Cu toate acestea, nu este foarte clar dacă pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului le putem spune "La mulţi ani!". În anumite zone ale ţării, există obiceiul să faci această urare doar pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică.

Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Iată de ce nu este greșit să spui „La mulți ani!" când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului!

Citește și: Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2020. Ce este interzis să faci în această sfântă zi de sărbătoare. Tradiții și superstiții​

De ce spune tradiția că pe 15 august nu e bine să urezi La mulți ani

Data de 15 august este una încărcată de simboluri, e o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Unii oameni spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, cosiderând că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

De ce nu este greșit să spui La mulți ani de Sfânta Maria

Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui "La mulți ani!" cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare plină a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții". Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie. Numele Maria vine din ebraică și înseamnă - cea iubită, cea îndrăgită.

Ce nume se serbează de Sfânta Maria

De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2020. Ce este interzis să faci în această sfântă zi de sărbătoare. Tradiții și supe... Scandal între credincioși, la pelerinajul de Sfânta Maria de la Curtea de Argeș. Oamenii s-au împins: "Pune-ți masc...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri