Antena Căutare

Seful ANM: “Situatia este atat de grea incat este posibil sa avem si inundatii, si seceta” Vezi prognoza!

Romania va avea un an agricol mai greu, desi zapada cazuta in aceasta iarna a contribuit la refacerea rezervei de umiditate din sol, daca spre finele lunii aprilie si in luna mai nu vor exista precipitatii, a atras atentia, miercuri, in cadrul unui forum de specialitate, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Fara acest strat de zapada cazut in iarna, dupa parerea mea, productia agricola era compromisa total. Faptul ca a fost acest strat de zapada, din punct de vedere pedologic, mai avem o sansa. Problema este ce facem atunci cand ni se solicita sa spunem daca este seceta sau inundatii. Incerc o argumentatie logica. In ianuarie si februarie am avut cantitati mari de precipitatii, mai mari decat normele. In martie, stam foarte rau, cu precipitatii de sub 10 l/mp. Mai sunt cateva zile si precipitatiile vor fi slabe si nu vom depasi 10 l/mp. Raspunsul meu la intrebarea daca va fi seceta in Romania este ca, daca la sfarsitul luni aprilie si in luna mai nu ploua va fi un an mai greu decat in 2007. Daca luna aprilie nu va semana cu martie din punct de vedere al precipitatiilor, putem spune ca vom avea un an agricol bun, nu foarte bun, pentru ca deja se stie ca rapita este compromisa", a explicat Sandu.

Situatia este atat de grea incat este posibil sa avem si inundatii, si seceta

Potrivit sefului ANM, in ceea ce priveste prognoza pe urmatoarele trei luni, cantitatile de precipitatii din Romania vor fi apropiate de normele climatologice, insa acest lucru nu exclude seceta.

"Ce ne spun prognozele pe trei luni? Cantitatile de precipitatii pe Romania vor fi apropiate de normele climatologice. Daca se realizeaza aceste prognoze, din punct de vedere pedologic, avem o sansa. In momentul de fata, stratul de zapada a refacut rezerva de umididate in sol si nu stam rau. Problema mea este seceta hidrologica si aceasta nu va putea fi eliminata. Dunarea va creste in perioada urmatoare pana pe la 5.000 mc/s, dar tot sub norma multinuala a lunii martie. Situatia este atat de grea incat este posibil sa avem si inundatii, si seceta. Acea cantitate de precipitatii de 60 l/mp care ar fi suficienta pentru rezerva de umiditate, poate sa cada intr-o zi. In ziua respectiva vom avea inundatii si in restul lunii seceta. Vor fi inundatii? Cand Administratia Nationala de Meteorologie va emite o avertizare de precipitatii de peste 30 l /mp, in acele zile in zonele de munte si de deal pot aparea inundatii. Fara acele precipitatii, numai stratul de zapada nu poate produce asa ceva. Vom exprima un punct de vedere la finele lunii aprilie, pe aceasta tema", a mentionat Ion Sandu.

Acesta a adaugat ca in urmatoarele doua saptamani temperaturile vor fi in limitele normale, iar precipitatiile nu vor fi insemnate.

"Prognoza pe doua saptamani ne arata ca temperatura maxima va fi de peste 10 grade si minima de zero grade. Nu vor fi precipitatii insemnate. Vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada. Vor fi ploi slabe, mai ales in estul tarii si la munte si in zonele de deal, cu probabilitate mai mare intre 25 si 27 martie", a mai afirmat directorul general al ANM.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intact Images

Atentie soferi!Trafic ingreunat pe DN1 din cauza unui incendiu de vegetatie... Petre Stanciu, seful Hidrologiei, condamnat la un an si zece luni de inchisoare cu executare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x