Antena Căutare

Sf. Constantin și Elena 2020. Ce să faci pentru fericire, bani, dorințe grabnic îndeplinite

Sf. Constantin și Elena 2020. Tradiții și superstiții în sărbătoarea de cruce roșie a Sfinților Împărați Constantin și Elena, din 21 mai. Ce să faci  pentru fericire, bani, dorințe grabnic îndeplinite. De ce să ai bujori în casă

Sf. Constantin și Elena 2020. Ce să faci pentru fericire, bani, dorințe grabnic îndeplinite Galerie
Sfintii Constantin și Elena - Traditii Superstitii

Sf. Constantin și Elena 2020. Tradiții și superstiții în sărbătoarea de cruce roșie a Sfinților Împărați Constantin și Elena, din 21 mai. Ce să faci pentru fericire, bani, dorințe grabnic îndeplinite. De ce să ai icoana și bujori în casă

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă și de cea Catolică în fiecare an la data de 21 mai 2020. Această mare sărbătoare creștină este notată cu simbol de cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, 21 mai. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena

Istoria spune că Împăratul Constantin cel Mare s-a născut în Naissus (Nis, Serbia), în jurul anului 274. După învingerea lui Maxentiu (n.red. bătălie cunoscută în istorie ca Bătălia de la Podul Milvius, Podul Șoimului), și care a avut loc între împărații romani Constantin I și Maxentius, la 28 octombrie 312. Constantin a câștigat bătălia și a pus capăt Tetrarhiei și a devenit conducătorul unic al Imperiului Roman. De numele lui Constantin cel Mare se leagă Edictul de la Milano (313), primul act oficial prin care se acordă totală libertate de credinţă creştinilor. Creștinismul, însă, ca religie de stat va deveni abia în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

MESAJE de Sfinţii CONSTANTIN şi ELENA! Cele mai frumoase SMS-uri şi urări pe care le poţi trimite celor dragi în zi de sărbătoare

După Edictul de la Milano, Biserica este scutită de impozite, poate primi donații, iar epsicopii aveau dreptul de a-i judeca pe caei care nu doreau a fi judecați după legile statului. De asemenea, Constantin cel Mare va înlătura din legile penale pedepse precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu).

Sf. Constantin și Elena 2020: ce nume se sărbătoresc pe 21 mai și semnificația lor

Sf. Constantin și Elena 2020. Ce să faci pentru fericire, bani, dorințe grabnic îndeplinite

Tot în timpul lui Constantin cel Mare au fost alcătuite și primele șapte articole ale Simbolului de credința (Crezul), a fost fixată data Paștilor (prima duminică după luna plină, după echinocțiul de primăvară) și s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească. De asemenea, duminica a fost declarată zi de odihnă în Imperiul Roman. Constantin cel Mare a fost botezat în religia creștină abia pe patul de moarte și a fost înmormântat în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.

Toți românii trebuie să știe! De ce trebuie să ai acest flori în casă de Sfinții Constantin și Elena

Împărăteasa Elena a fost mama Împăratului Constantin cel Mare, considerată a fi o creștină care a maifestat grijă față de semenii creștini, în vremea persecuțiilor.

Astfel, Biserica Ortodoxă și Catolică i-a ridicat pe amândoi la rang de sfinți și numindu-i ”cei întocmai cu apostolii”.

Citește și: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, 21 mai. Cea mai puternică rugăciune de ajutor

Tradiții de Sf.Constantin și Elena - de ce sa ai bujori în casă

Sărbătoarea de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al zilei de 21 mai are și importante tradiții și superstiții din popor.

Agricultorii nu merg la muncile câmpului pentru a avita pagubele. Nu se mai seamănă porumb, ovăz, mei. Ziua este cunoscută și ca ziua lui ”Constantin Graur”, iar cei care au vii nu muncesc pentru ca graurii să nu le distrugă podgoriile.

Tot în ziua Sfinților Constantin și Elena păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor așeza stânele, dar și cine va avea grijă de oi în vremea pășunatului.

Sf. Constantin și Elena: ce nume se sărbătoresc pe 21 mai și semnificația lor

Femeile stropesc casa și lucrurile din ea cu aghiasmă și dau cu tămâie. Astfel, spiritele malefice nu vor invada locuința. În același spirit, țăranii fac un foc mare și se așază în jurul lui pentru a fi feriți Necuratul.

Număratul banilor este o altă tradiție în ziua de Sf Constantin și Elena. Așadar, pentru ca sporul să se adune într-o familie, gospodarul trebuie să noteze seria bancnotelor cheltuite în fiecare zi. Se spune că, astfel, banul rămâne în casă şi nu se înstrăinează.

Tradiția bujorilor entru bucurie în casă. Încă din ajunul sărbătorii, tradiția de Sfinții Împărați Constantin și Elena spune că trebuie să se aducă în casă măcar trei bujiori îmbobociți. pentru sănătate, unul dintre membrii familiei va duce la biserică trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri.

Icoana cu Sf. Împărați Constantin și Elena - oricât de mică sau de modestă ea trebuie să existe în casă, potrivit tradiției. Se crede că această icoană are darul de a feri oamenii de pagubă, de dușmanii neștiuți sau poate îndeplini grabnic o dorință.

Sărbătoarea Sf Constantin și Elena este și o sărbătoare a păsărilor, pentru că este ziua în care păsările își învață puii să zboare.

Citește și:

La mulți ani de Sf. Constantin și Elena! Mesaje, Sms-uri și Felicitări pentru sărbătoriți

Sf. Constantin și Elena 2019: ce nume se sărbătoresc pe 21 mai și semnificația lor

Sf. Constantin și Elena 2020: ce nume se sărbătoresc pe 21 mai și semnificația lor... Ludovic Orban anunță când s-ar putea redeschide terasele și care sunt condițiile stricte pe care cetățenii trebuie să le...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x