Căutare Live

Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi

Ziua de 30 noiembrie 2021, când este sărbătorit Sfântul Andrei, este una specială. Din bătrâni, se știe că noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween, unul cu foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Află de pe a1.ro tot ce trebuie să știi despre seara în care spiritele ies în lume și animalele prind glas.

Ziua de 30 noiembrie 2021, când este sărbătorit Sfântul Andrei, este una specială. Din bătrâni, se știe că noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween, unul cu foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții

Shutterstock.com

Sfântul Apostol Andrei este prăzmuit pe data de 30 noiembrie 2021. El s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate situată în nordul Țării Sfinte.

El era fratele lui Simon Petru și provine dintr-o familie de pescari. Potrivit Bisericii, Sfântul Andrei era evrei și nu se cunoaște dacă acesta era numele său real, având în vedere că ”Andrei” are origine grecească.

Citește și: Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie

Cine este Sfântul Andrei

Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, după care a devenit al lui Iisus Hristos. "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29) au fost cuvintele pronunțate de Sfântul Ioan care l-au făcut pe Sf. Andrei să-l urmeze pe Mântuitor.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul

Conform Bisericii, Apostolul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. El a predicat în Pont, Tracia și Scitia. De asemenea, Sfântul Andrei ar fi fost hirotonit ca episcop la Odussos sau Odessos pe Amplias, care era ucenicul lui. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește și pe aceasta pe data de 30 noiembrie 2021.

În Scriptură, Sfântul Andrei este menționat la înmulțirea pâinilor și a peștilor, dar și după Învierea lui Lazăr când, împreună cu Filip, îi spune Mântuitorului că niște elini doresc să-L vadă.

Citește și: Rugăciune la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Luminează calea vieții tale și dezleagă necazurile

Cum a murit Sfântul Andrei, care este sărbătorit azi, 30 noiembrie 2021

Sfântul Aostol Andrei, care este prăznuit de Biserică marți, pe data de 30 noiembrie 2021, s-a stins din viață ca martir la Patras. Deși se spune că a murit pe o cruce care avea formă de X, nu se cunoaște data reală a martirizării. Unii istorici consideră că a avut loc în jurul anului 64.

Citește și
colaj delia
Imaginea cu Delia din vacanță, într-o rochie diafană, care a atras atenția tuturor. "Dacă merg în rai, vreau să fii tu la poartă"
Imaginea cu Delia din vacanță, într-o rochie diafană, care a atras atenția tuturor. "Dacă merg în rai, vreau să fii tu la poartă"
colaj gina pistol
Gina Pistol, fotografia adorabilă din vacanță, alături de fiica ei Josephine. Cum au fost surprinse cele două
Gina Pistol, fotografia adorabilă din vacanță, alături de fiica ei Josephine. Cum au fost surprinse cele două
colaj de fotografii cu virgil iantu
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Mai multe articole

Din anul 357, moaștere Sfântului au fost duse la Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Mai târziu, în timpul Cruciadei a IV-a, Cardinalul Petru de Capua le va muta în Italia, într-un lăcaș din Amalfi. Abia în 1462, capul Sfântului Apostol Andrei ajunge la Roma, unde este dus la Catedrala din Patras.

Citește și: Rostește în seara de 29 noiembrie rugăciunea Sfântului Andrei. Preoții spun că face miracole și oferă protecție divină

Sfântul Andrei 2021: Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de 30 noiembrie 2021, când are loc sărbătoarea Sfântul Andrei, este una plină de tradiții și superstiții. Din bătrâni se spune că în această zi, lupii au voce umană, fetele își visează ursitul și spiritele rele bântuie printre cei vii.

Tradiții și obiceiuri pe 30 noiembrie 2021 de Sfântul Andrei

Noaptea de 29-30 noiembrie 2021 este una magică și e nevoie de câteva ”arme” pentru a ne proteja de influența spiritelor. Trebuie uns cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate celelalte locuri prin care acestea ar putea pătrunde în locuințe. În zonele rurale se obișnuiește să se pună usturoi inclusiv la grajduri ca răul să nu intre în animale. De asemenea, copiii poartă cruciulițe cu usturoi la încheietura mâinii și gospodinele obișnuiesc să gătească mâncare cu usturoi.

Se mai spune că în ajunul Sfântului Andrei strigoii își fac apariție. Aceștia sunt suflete pedepsite deoarece au dus o existență nepotrivită sau a căror viață a luat final brusc, de regulă prin violență.

Citește și: Mesaje de "La mulți ani". Idei de urări și felicitări speciale pentru zile de naștere și onomastice

Superstiții pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei 2021

De Sfântul Andrei 2021 există și o serie de superstiții, dincolo de cele legate de strigoi și spiritele care umblă pe străzi. Se spune, de asemenea, că spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă toate cănile sau vasele sunt întoarse cu gura în jos.

În plus, usturoiul mai poate fi pus în mâncarea animalelor, dar și agheasmă în apa lor. Pentru noroc se pune grâu la încolțit și vremea va spune cum va fi iarna care urmează. Bătrânii spun că iarna va fi blândă dacă cerul va fi senin.

Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul de Sfântul Andrei 2021

Tot în această noapte, fetele care vor să știe dacă se vor căsători trebuie să pună sub pernă un fir de busuioc. Se spune că își vor visa ursitul și dacă stau goale între două oglinzi la miezul nopții, cu două lumânări aprinse în mâini. Se crede că în cea din spate se văd scenele din viitorul acestora, dar și chipul bărbatului care le e predestinat.

În unele zone ale României, cele dornice să se cunune repede pun un ulcior de lut cu gura în jos și pe fundul lui adaugă 3 cărbuni încinși, după care spun o incantație menită să cucerească bărbatul cu care urmează să-și petreacă viața.

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este ca tinerele să țină în mână două lumânări aprine și să privească într-un pahar cu apa în care este pusă o verighetă sfințită.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Cele mai frumoase și originale urări de la mulți ani

Rezultate Loto 25 noiembrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus de azi... (P) Poliția Română continuă programul de Educație Rutieră...
Parteneri
Creșterea în greutate la menopauză: soluții ca să previi îngrășarea
Creșterea în greutate la menopauză este de cele mai multe ori inevitabilă, însă acest lucru nu înseamnă că ea nu poate fi ținută sub control. Este nevoie de multă voință, dar și disciplină pentru a-ți păstra silueta și pentru a te simți la fel de bine în corpul tău.
Catine.ro
Ultimele știri