Antena Căutare

Sistemul dăunează grav sănătăţii. Campania Observator continuă

În România există medici de familie cu 10.000 de pacienți pe listă. În medie, un doctor are 3 minute pe lună pentru fiecare pacient, dacă nu se ia în calcul și birocrația aferentă fiecărui consult.

campanie observator Galerie
În România există medici de familie cu 10.000 de pacienți pe listă. În medie, un doctor are 3 minute pe lună pentru fiecare pacient, dacă nu se ia în calcul și birocrația aferentă fiecărui consult | Antena 1
  • Cum a ajuns un medic de familie să aibă 10.000 de pacienți pe listă
  • Ce spun miile de medici români care profesează în străinătate
  • De ce suntem pe ultimul loc în Europa la investiții în prevenție

Medicina de familie ar trebui să fie baza şi filtrul întregii Sănătăţi din România, însă Sistemul îşi lasă oamenii să moară. Suntem pe primul loc în Europa la decese care puteau fi prevenite şi pe ultimul loc la investiţii în prevenţie. În 10 ani, medicina de familie ar putea să dispară. Iar legea lasă loc de abuzuri ale doctorilor. Ce e de făcut? Observator a căutat răspunsuri din satele izolate ale României, până în vestul Europei, unde au plecat mii de medici români.

Vrem o țară „ca afară”, dar cum arată medicina de familie „afară”?

2.000 de medici de familie români s-au mutat în Franța, aproape 3.000 în Marea Britanie și mulți alții în restul Europei. I-au întrebat reporterii Observator de ce au ales să „vindece” într-o limbă străină. Și nu doar banii au fost răspunsul. În această seară, la Observator, vedeți ce le oferă Franța medicilor români și ce ar putea să învețe România.

Cum arată actul medical în România?

„Medicul de familie e un fel de portar la care pacientul vine și spune vreau și eu niște bilete” – Eva Cristescu, medic de familie

Medicina de familie dispare încet, dar sigur. În mii de localităţi din România, sănătatea e un lux, iar doctorul, apariţie rară. Oamenii stau la cozi, umiliţi, pentru o trimitere, de multe ori renunţă să-şi mai facă analize şi ajung la medic prea târziu sau niciodată.

Banul, ochiul bolii din medicina de familie

În România, medicina de familie e prin definiţie o afacere. Doctorul e privat, un fel de antreprenor, iar cabinetul lui, sediul firmei. Îşi plăteşte chiria, angajaţii şi aparatura medicală. Banii îi vin însă de la stat, prin Casa Naţională de Asigurări, unde cotizează doar 7.000.000 de români, din aproape 17.000.000 de asiguraţi. Restul, sunt scutiţi prin lege. Venitul unui medic de familie se împarte în două. 50% e plata serviciilor medicale. 50% - aşa numitul tarif „per capita”. Adică, pentru fiecare pacient înscris la el, un medic primeşte 9 lei de la stat. Un cabinet cu 4.000 de pacienţi încasează garantat 36 de mii de lei, pentru simpla existenţă a listei. În Franţa, de exemplu, aşa ceva nu există.

Vrei sănătate?

În războiul dintre cine poate face mai mult și cine face cu adevărat, la final, singur, rămâne pacientul - un număr pe o listă, pe care medicul îl vede o dată la câțiva ani, dacă îi bate la ușă. Vedeţi ce ne salvează şi ce mai putem salva, în fiecare joi de la ora 19, la Observator, Antena 1. „Sistemul dăunează grav sănătăţii”.

Primele reportaje din campanie, aici

👉 Sistemul dăunează grav sănătății. În România, medicina de familie este pe butuci. Din cauza legilor absurde, medicii români preferă să lucreze în Vest

👉 "Reţeta" sistemului de sănătate românesc: un medic la mii de pacienţi. "Erau, la un moment dat, medici care aveau 10.000 de pacienți"

👉 De ce renunţă Cristian la a fi medic de familie, la fel ca mulţi alţi colegi. "De când eram mic am vrut să mă fac medic la ţară"

OBSERVATOR. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie
https://observatornews.ro/
https://www.facebook.com/ObservatorAntena1
https://www.instagram.com/observatorantena1/?hl=en
https://www.tiktok.com/@observatorantena1?lang=en

Fostul Principe Nicolae și Alina Binder, primele imagini cu fiul lor. Portretul înduioșător de familie... Primarul Cristian Popescu Piedone a fost ridicat de DNA de pe aeroport și dus la audieri, într-un nou dosar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x