Antena Căutare

SPECIAL! A scapat de heroina, a dat de "droguri legale". Viata lui Dorel, un drum intre ghena de gunoi si magazinul de etnobotanice

De 3 ani, legalele l-au luat de-acasa si-l tot poarta pe strazi. Doarme pe unde apuca, mananca daca ii mai raman bani dupa ce-si face doza, aduna si vinde fiare vechi. Este viata unui adolescent de 17 ani, pe care mama il cauta de cinci luni. Intr-o alta casa, o alta mama a hotarat ca trebuie sa-si salveze copilul si si-a parasit sotul. Unul care a devenit dependent de heroina in urma cu 17 ani si acum se hraneste cu legale.

Doi oameni diferiti. Liviu are 17 ani, iar Dorel i-ar putea fi tata. Amandoi se drogheaza. Dorel a inceput cu heroina, cam pe vremea cand se nastea Liviu. Amandoi au facut aceeasi alegere.

Cu mainile murdare si pline de rani, adolescentul aprinde bricheta. Nimic complicat. Spune ca nu are cine stie ce senzatie. Dar nu poate trai fara legale: “Imi tremura genunchii cand vad plicul. Cand il vad in fata mea simt ca cad jos”. De la 14 ani tot face asta. Si tot de-atunci tot pleaca de-acasa. “Am familie buna. Ma cauta mama, cu politia, sa ma ia acasa”, marturiseste el. Dar degeaba.

Sta o perioada, pana ai lui il scapa din ochi. Abia asteapta sa-l trimita bunica la magazinul din colt ca sa nu se mai intoarca. Asa a facut in urma cu cinci luni. Si de cinci luni este fugar.

De cele mai multe ori, doarme langa o scara de bloc sau langa o ghena de gunoi. A avut o viata normala. A fost un copil normal. Acum, nici el nu stie de cine sau de ce fuge. “Credeti ca mie imi place statutul asta? Imi place asa cum sunt? Degradat. Am pierdut notiunea cu lumea, am pierdut igiena, am pierdut”, spune el. Legalele l-au zapacit si il agita chiar in timp ce vorbeste cu reporterii Observator. Brusc, ii strafulgera in minte o imagine. Vrea acasa. Vrea in camera lui si o mancare calda. “La masa sa nu mai puna trei farfurii pentru ea, pentru barbatul si ei si pentru fratele meu. Sa puna patru. Vreau sa fiu si eu bine. Vreau sa fiu cum eram inainte”.

La legale se gandeste si Dorel. I-ar putea fi tata. Are 37 de ani si e si el fugar. Nu mai are casa, nu mai are masa tot de-atata vreme de cand Liviu e plecat de la ai lui. Atunci a hotarat ca sotia si fiica sufera prea mult din cauza lui. Si le-a impins sa plece de-acasa. “Tu crezi ca daca am bani, fac rost de 600, de 400, crezi ca eu merg sa iau mancare la copil in casa sau iti iau tie ceva? Ma duc si-mi iau droguri”, marturiseste Dorel. “Asta doare cel mai tare. Sunt constient de ceea ce fac si nu pot sa schimb nimic”, continua el.

De la aparitia etonobotanicelor, in 2008, consumul de droguri a crescut alarmant in randul copiilor si al adolescentilor. O seringa purtata din vena in vena la o distractie de-o seara a nenorocit insa multi toxicomani minori.

Infectarea cu HIV si Hepatita C a crescut infiorator, iar asociatile nonguvernamentale se lupta ca flagelul sa nu se intinda si mai mult. E prea putin, dar n-au puterea sa faca mai mult.

Etichetarea anvelopelor, obligatorie de la 1 noiembrie... Bolnavii asteapta! Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din 2008...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x