Antena Căutare

SPECIAL: Cine l-a furat pe Mosu’

Mosul cel bun, cu barba ninsa si mantie rosie, care vine cu sania lui zburatoare plina cu daruri la copiii cuminti in noaptea de Craciun si le lasa cadourile sub brad sau in cirapeii agatati de soba, e doar o poveste. O poveste ce a inceput ca o sarbatoare pagana. Are magia ei, care ne-a vrajit pe toti secole de-a randul si care ne incanta si astazi. Numai ca povestea s-a transformat mereu dupa chipul si asemanarea societatii care a perpetuat-o din generatie in generatie, dar si dupa obiceiurile locului.

Insasi originea lui Mos Craciun este inca subiect de dezbatere intre religie si mit.

Incepe prin secolul al IV-lea, cu Sfantul Nicolae, despre care se spune ca a fost sursa de inspiratie a pamantenilor care l-au creat, mai tarziu, pe Mos Craciun. Sfantul Nicolae din Myra a fost un episcop crestin, bun si plin de virtuti, care este sarbatorit in noaptea de 5 spre 6 decembrie si care, practic, da tonul veseliei Sarbatorilor de iarna.

Sfantul Nicolae e vestit pentru ajutorul pe care il dadea oamenilor saraci. Emblematic pentru milostenia sa a ramas gestul pe care l-a facut fata de trei fete extrem de sarace, carora le-a dat cate 100 de galbeni, ajutandu-le astfel sa se casatoreasca si sa nu fie vandute pentru prostitutie. In ziua de astazi, Sfantul Nicolae coexista cu Mos Nicolae, primul fiind de sorginte sacra, cel de-al doilea, pagana.

Cu toate acestea, sintagma „Mos" nu are nimic peiorativ. Din contra, defineste un tip creator, insemnand „intemeietor" sau „ziditor", iar semnificatia actualei sarbatori a Craciunului isi are originea chiar in vremea geto-dacilor, care sarbatoreau un zeu solar de origine indo-europeana in ziua solstitiului de iarna.

In aceeasi zi se sarbatoreau Saturnaliile, in cinstea zeului roman Saturn, precum si nasterea zeului solar de origine iraniana Mithra.

Fara indoiala, Mos Craciun, despre care legenda spune ca nu a lasat-o pe Fecioara Maria sa-l nasca pe Iisus in staulul din gospodaria sa, Sfanta Fecioara fiind ajutata de nevasta lui Craciun, Craciuneasa, care s-a ales cu mainile taiate de barbatul ei drept pedeapsa, dar refacute printr-o minune de Maria, era o zeitate venerata in calendarul popular de atunci. Cand a vazut minunea, Mos Craciun s-a crestinat si el.

Tot articolul, in Jurnalul National

Infotrafic: Circulatie ingreunata din cauza cetii. Vezi judetele afectate!... SPECIAL: Buna dimineata la Mos Ajun!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x