Antena Căutare

START in inscrierile la universitati! Multe facultati au reintrodus examenul de admitere

Luni, 16 iulie, a inceput sezonul 2012 al inscrierilor pentru intrarea in anul I de studii universitare la majoritatea institutiilor de stat, concursul de admitere constand, la multe facultati, in probe scrise, in timp ce altele vor departaja candidatii doar dupa media de la bacalaureat. Prima universitate care a anuntat ca revine la testele de admitere a fost "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, care a reintrodus testarea la Facultatea de Drept si la cea de Matematica. Ulterior, decizia a fost luata si la Universitatea din Bucuresti, care a marit numarul facultatilor la care se da examen. Astfel, candidatii sunt evaluati in scris la Drept, Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Limbi si literaturi straine, Psihologie, Fizica, Geografie, Matematica si informatica, etc.

Principalele cerinte ale celor mai mari centre universitare de stat din Bucuresti:

Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) organizeaza concurs de admitere in cadrul a 15 facultati. Admiterea va avea loc pe baza a doua probe scrise (test grila) pentru opt dintre facultati sau dupa sustinerea unei probe orale-interviu si pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat pentru celelalte sapte. Test grila vor da candidatii care se inscriu la facultatile Energetica, Automatica si Calculatoare, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Inginerie Mecanica si Mecatronica, Transporturi, Inginerie Aerospatiala, Inginerie in Limbi Straine si Stiinte Aplicate. Pentru inscrierea la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine este necesar un certificat de competenta lingvistica, eliberat de institutii abilitate sau de Departamentul de Limbi Moderne din UPB, in urma unui test care va fi sustinut in 20 iulie. Iar candidatii pot fi admisi pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat si a unui interviu la facultatile Inginerie Electrica, Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Stiinta si Ingineria Materialelor, Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, Inginerie Medicala, Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor.
Elevii se pot inscrie in perioada 16 - 21 iulie, concursul de admitere urmand sa se desfasoare in 23 si 24 iulie.

La Universitatea Bucuresti (UB), inscrierile pentru admiterea in anul I la studii de licenta, programate initial in perioada 9 - 15 iulie, au fost prelungite cu cateva zile. UB are disponibile 4.650 de locuri pentru anul I de studii de licenta, in 20 de facultati. In ceea ce priveste admiterea, Universitatea propune trei modalitati, respectiv pe baza mediei de la bacalaureat, prin formula mixta "proba scrisa + BAC" si prin examen scris, fiind luate in calcul si criterii precum forma de invatamant, domeniul si specializarile.

Astfel, pe baza mediei de la BAC se va putea intra la facultatile de Administratie si Afaceri (Administratie publica, Administrarea afacerilor, Marketing), Biologie (Biologie, Biochimie, Ecologie si protectia mediului), Filosofie, Geografie (Geografie-Bucuresti ID, Geografia turismului - ID, Geografia mediului- ID), Geologie (Inginerie geologica, Geofizica), Istorie (Istorie, Istoria artei, Istorie - Sighisoara, Istorie), Limbi si Literaturi Straine (Filologie Clasica, Rusa, Slave, Maghiara, Rromani, Studii iudaice, Limbi moderne aplicate), Psihologie si Stiintele Educatiei (Pedagogie, Psihopedagogie speciala) si Teologie ortodoxa (Didactica, Asistenta sociala).

Admiterea prin examen scris sau test grila va fi organizata la Drept (IF, ID - probe scrise la disciplinele Limba romana si Economie), la Jurnalism si Stiintele Comunicarii (Jurnalism, Comunicare si Relatii publice, Publicitate, Jurnalism, Comunicare si relatii publice ID - proba scrisa din Limba romana si Creativitate si expresivitate), la Litere (Comunicare si Relatii Publice IF - proba scrisa de patru ore la Limba Romana ?i o Limba Straina), la Limbi si Literaturi Straine (Engleza, Franceza , Germana, Neerlandeza, Spaniola, Italiana, Portugheza , Araba, Chineza, Japoneza, Turca, Traducere si interpretare - Engleza, Germana, Franceza, Spaniola, Italiana, Rusa - o proba scrisa de patru ore din doua discipline), si la Psihologie (Psihologie IF - o proba scrisa din tematica).

In acelasi timp, pentru anumite forme de invatamant, domenii si specializari, majoritatea facultatilor din UB propun formula mixta de admitere, cu o proba scrisa si media de la bacalaureat sau notele de la disciplinele de la bacalaureat relevante pentru domeniul ales de candidat, fiecare cu o anumita pondere. Ponderea bacalaureatului la calcularea mediei de admitere difera de la facultate la facultate, intre 20% si 70%.

La Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, evaluarea candidatilor se va face exclusiv pe baza mediei obtinute la examenul de bacalaureat. "In cazul in care exista mai multi candidati cu aceeasi medie cu cea a ultimului loc finantat, acestia vor fi departajati aplicandu-se, in ordine, urmatoarele criterii: 1 - nota obtinuta la proba scrisa la limba si literatura romana/materna de la examenul de BAC; 2 - nota obtinuta la proba orala la limba si literatura romana/materna de la examenul de BAC.

In cazul in care exista mai multi candidati cu punctaj general egal cu cel al ultimului loc repartizat la taxa, vor fi toti admisi", se precizeaza in metodologia de organizare si desfasurare a concursului de admitere.

La Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, repartizarea celor 800 de locuri finantate de la buget este: Medicina - 430 de locuri, Medicina Dentara - 130 de locuri, Farmacie - 125 de locuri, Moase si Asistenta Medicala Generala - 75 de locuri, alte specializari (Balneofizioterapie, Laborator clinic, Radiologie si Imagistica, Tehnica Dentara, Asistenta Dentara, Asistenta de Farmacie) - 40 de locuri. La toate facultatile, candidatii vor sustine o proba scrisa, in 25 iulie.

Acte necesare pentru inscrierea la facultate

Pentru a se incrie la facultate absolventii de liceu trebuie sa plateasca taxa de inscreire si sa aiba dosarul complet. Cele mai mari taxe de inscriere sunt la facultatile unde concurenta este acerba, putand ajunge si la cateva sute de lei.

Dosarul candidatului trebuie sa cuprinda:

- Fisa-tip de inscriere

- Diploma de BAC sau echivalenta acesteia (in original ori copie legalizata) sau adeverinta (in cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promotia 2012). In adeverinta trebuie mentionate media generala, notele de la BAC, termenul de valabilitate si faptul ca nu a fost eliberata diploma;

- Certificat de nastere, in copie legalizata;

- Adeverinta medicala-tip, din care sa rezulte ca este apt pentru facultatea la care candideaza;

- Trei fotografii tip buletin;

- Copie dupa cartea de identitate;

- Chitanta din care rezulta ca s-a platit taxa de inscriere


Foto: Intactimages

Pe cine intereseaza? Am luat aur la Olimpiada Internationala de Mate!... Potop in Galati! Cantitatile de apa au depasit 25 l/mp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x