Antena Căutare

Studiu: Peste jumatate dintre romani nu se implica in cauze caritabile

Mai mult de jumatate dintre romani nu se implica in cauze caritabile, 36 la suta pentru ca nu isi pot permite, iar 19 la suta pentru ca nu sunt interesati, rezulta dintr-un studiu realizat de GfK Verein, in 14 tari.

Initiatorii studiului apreciaza ca, desi peste 50 la suta din populatie nu se implica in cauze caritabile, romanii sunt generosi, mai mult de 38 la suta dintre ei donand bani si facand voluntariat in timpul lor liber in fiecare an. De asemenea, sapte la suta ofera diverse bunuri.

"Mai mult de jumatate nu se implica in cauze caritabile. Atunci cand au fost intrebati de ce, 36 la suta dintre romani spun ca nu isi pot permite, in timp ce 19 la suta sustin ca nu sunt interesati de aceste cauze. Dintre cei care doneaza bani, doua treimi ofera intre un euro si 200 de euro pe an. ONG-uri pentru copii, de ajutor umanitar si organizatii religioase, dar, de asemenea, proiecte de ajutorare a zonelor calamitate sau cu dezastre sunt cele mai populare cauze sustinute de romani", rezulta din studiu.

O treime dintre romani spun ca doneaza bani pentru cauze caritabile in fiecare an, ceea ce inseamna ca, in ciuda situatiei economice, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului mondial atunci cand vine vorba de donatii in bani.

In Europa si SUA, procentul persoanelor care ofera bani anual este relativ asemanator, de 35 la suta, in timp ce olandezii, britanicii si suedezii par a fi mai generosi in aceasta privinta. Astfel, doua treimi dintre locuitorii Olandei si jumatate din cei ai Marii Britanii si Suediei contribuie cu bani la cauze caritabile in fiecare an.

De asemenea, numarul celor care renunta la o parte din timpul lor pentru a sustine cauze nobile este mai mic in Romania decat in alte tari, fiind de doar doi la suta. Cei mai multi donatori sustin cauzele de ajutorare a copiilor si combaterea saraciei.

Astfel, organizatiile care ajuta copiii primesc cel mai mare sprijin de la europeni, aproape 40 la suta din respondenti indicand faptul ca sprijina proiecte pentru copiii in dificultate, urmate de proiecte de ajutor umanitar (34 la suta) si de cercetarea in domeniul sanatatii (26 la suta).

Printre romani, copiii in dificultate si organizatiile umanitare sau religioase sunt, de asemenea, cauzele catre care s-au indreptat cele mai multe donatii (79 la suta si respectiv 30 la suta), urmate indeaproape de campanii in caz de dezastre (29 la suta).

"Acest lucru pozitioneaza Romania in fata tuturor tarilor europene, atunci cand vine vorba de implicarea in cauze religioase. Doar Germania si Statele Unite ale Americii mai inregistreaza un nivel apropiat de generozitate in acest domeniu, cu 27 la suta si, respectiv, 35 la suta. Doua treimi dintre romanii care doneaza bani pentru cauze sociale ofera intre un euro si 200 de euro pe an. Doar sase la suta doneaza de la 200 la 500 de euro", se arata in rezultatele studiului.

Initiatorii afirma ca procentul romanilor care doneaza mai mult de 200 de euro anual este de trei ori mai mare decat cel din Europa Centrala. "Doar un numar mic de europeni doneaza mai mult de 500 de euro: 0,55 la suta in Romania, doi la suta in Germania si patru la suta in Europa, in timp ce in Statele Unite se ajunge la 17 la suta", se mai arata in comunicat.

In majoritatea tarilor, jumatate dintre cei care sunt implicati in cauze caritabile sunt motivati de convingerile lor religioase sau de valorile personale, 47 la suta dintre romani sustinand acest lucru. In jur de o treime dintre europeni sustin proiecte cu care au o legatura personala, cu un procentaj mai mare in Romania (aproape jumatate dintre cei chestionati). Un procent redus, de doi la suta, dau ca argument scutirea de impozite si taxe pentru sprijinirea programelor de caritate.

Studiul care a investigat disponibilitatea oamenilor de a dona bani pentru cauze caritabilea fost realizat in primavara acestui an, pe un esantion de 13.950 de persoane de peste 15 ani din 14 tari diferite.

Sursa: Jurnalul National

Bucurestenii, nemultumiti de poluarea si zgomotul de la Pasajul Basarab... Talhar, in libertate - Evadare de la penitenciarul Pelendava...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x