Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film animatie: 101 dalmatieni

Tatăl fetiței molestate de pedofilul din Vatra Dornei, mesaj pentru jandarmii care i-au salvat copila: „Nu pot decât să le mulțumesc”

În timp ce Parchetul Militar Iași anchetează modul în care au acționat jandarmii din Vatra Dornei pentru a-l imobiliza pe bărbatul suspectat de pedofilie, tatăl copilei molestate a transmis un mesaj agenților care i-au salvat fiica. 

În timp ce Parchetul Militar Iași anchetează modul în care au acționat jandarmii din Vatra Dornei pentru a-l imobiliza pe bărbatul suspectat de pedofilie, tatăl copilei molestate a transmis un mesaj agenților care i-au salvat fiica.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean de Jandarmi Suceava, Bogdan Cornaci, a declarat că Parchetul Militar Iaşi anchetează modul în care a acţionat echipajul de jandarmi de la Vatra Dornei pentru a-l imobiliza pe bărbatul de 55 de ani, acuzat că „a atins indecent” o copilă de 13 ani.

„Circumstanţele şi modul în care au folosit mijloacele de intervenţie din dotare vor face obiectul anchetei aflate în curs de desfăşurare la Parchetul Militar Iaşi. Misunea de la Vatra Dornei a fost o misiune de asigurare a ordinii la o manifestare în spaţiul public, iar intervenţia pentru scoaterea persoanei din mulţime a fost o decizie luată pe moment de jandarmi, în vederea rezolvării solicitării bărbatului în cauză. De asemenea, folosirea mijloacelor din dotare a fost decizia jandarmilor luată pe moment ca urmare a atitudinii persoanei în cauză”, a declarat Bogdan Cornaci.

Imaginile video arată cum bărbatul a fost ţinut cu faţa în jos de către doi jandarmi. O jandarmeriţă care făcea parte din echipajul de intervenţie s-a apropiat de individul culcat la pământ şi i-a pulverizat spray lacrimogen direct în faţă, de la o distanţă mică, de cel mult 20 de centimetri. Ghidul de Intervenţie Profesională al Inspectoratul General al Jandarmeriei Române arată că distanţa eficientă de folosire a pulverizatorului de mână cu substanţe iritant-lacrimogene este de maximum trei metri, dar nu mai puţin de 1,5 – doi metri.

După ce jandarmerița i-a dat cu spray lacrimogen în față, de la o distanță mică, bărbatul a mai dat de două ori din picioare, după care a rămas intert. Jandarmii i-au pus cătuşele, iar în scurt timp au observat că individul nu se mai mişcă şi decid să-i elibereze mâinile. Apoi, au chemat o ambulanţă.

Bărbatul la Spitalul judeţean Suceava, în comă profundă, fiind operat urgent de medicul Dorin Stănescu. Intervenţia chirurgicală a fost în zadar, pacientul a murit sâmbătă, 20 iulie, la câteva ore după operaţie. Medicul este de părere că decesul nu a fost cauzat de folosirea spray-ului lacrimogen. Mai mute detalii despre cauza decesului suspectului de pedofilie, puteți citi aici.

Incidentul s-a petrecut vineri, 19 iulie, la un festival de folclor pentru copii din Vatra Dornei. Tatăl copilei a fost cel care a solicitat intervenția oamenilor legii.

„Noi (n.r. - părinţii) stăteam la masă, la terasă. Stăteam la o teresa care se afla la 20 de metri de scenă. A venit copilul plângând, fetiţa, şi mi-a spus că este o persoană care se uită la ea, o atinge. A avut un comportament deplasat. M-am ridicat de la masă, am luat fetiţa. Între terasă şi scenă era un echipaj al jandarmeriei. M-am dus la jandarmi şi le-am spus cele întâmplate. Am plecat cu domnii de la jandarmerie pentru a identifica persoana. Fetiţa mi-a arătat persoana. Domnii l-au rugat să se legitimeze şi să-i urmeze, la care individul a luat-o la fugă. Dacă eşti nevinovat, nu fugi. Atunci jandarmii au fugit după individ. Au reuşit să-l ajungă din urmă. I-au spus să se potolească, să stea pe loc. Nu a vrut să colaboreze. După care jandarmii au încercat să-l imobilizeze”, a spus tatăl fetei.

„Nu pot decât să le mulţumesc jandarmilor. Nu trebuie să aşteptăm să se întâmple ceva grav cu copiii noştri ca să acţionăm. Oricum trebuie să-mi duc fata la psiholog”, a adăugat tatăl copilei, pentru adevărul.ro.