Antena Căutare

Tații, obligați prin lege să stea în concediu parental. Cât timp vor avea liber de la muncă, conform unei noi directive europene

O nouă directivă europeană prevede ca tații să stea obligatoriu în concediu parental. Bărbații vor beneficia de cel puțin două luni pentru ”creșterea timpurie a unei legături între tați și copii”, arată documentul publicat pe https://eur-lex.europa.eu.

un tata care isi tine in brate un bebelus nou nascut
O nouă directivă europeană prevede ca tații să stea obligatoriu în concediu parental. Bărbații vor beneficia de cel puțin două luni pentru ”creșterea timpurie a unei legături între tați și copii”, arată documentul publicat pe https://eur-lex.europa.eu | Shutterstock.com

Ba mai mult, decizia UE obligă și angajatorii să ofere un program flexibil părinților care au copii cu vârste până în 8 ani. Conform documentului, cei care au micuții care nu depășesc această vârstă pot cere să lucreze mai puține ore sau să aibă un program flexibil.

Concediu parental pentru tați. Ce avantaje mai au pe lângă acest beneficiu

„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, se arată în directiva europeană.

Ba mai mult, după nașterea copilului, tații vor putea beneficia de un concediu de zece zile, nu de cinci cum prevede legislația națională în prezent. După aceea, atât mama cât şi tatăl vor avea cel puţin 4 luni de concediu parental, iar două dintre ele nu pot fi transferate celuilalt părinte.

Citește și: Rezultate Loto 7 august 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Prin această măsură, autoritățile vor să îi încurajeze pe tați să participe mai activ la creșterea copilului, așa că cel puțin două luni de zile, mamele vor avea parte de ajutorul celuilalt părinte pentru a îngriji nou-născutul.

Nu doar ambii părinți vor beneficia de liber. Concediu își vor putea lua bunicii, unchii sau mătuşile care au același domiciliu ca al părinților.

În plus, directiva europeană prevede şi că îşi vor putea lua concediu de „îngrijitor” şi bunici sau alte rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut. Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se mai arată în document, conform Adevărul.

Potrivit sursei citate, există deja un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene în legislaţia naţională care se află în analiză la Camera Deputaților.

Citește și: Bomba alimentară de pe litoralul românesc. Ce au găsit autoritățile în carnea servită oamenilor la restaurant

Rezultate Loto 7 august 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... O familie din Câmpulung a descoperit o viperă în mijlocul locuinței. Care este procedura în astfel de situații...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x