Căutare Live

Toader Bârsan a murit. Sculptorul "porților cerului" și meșetrul care l-a uluit pe Bill Clinton s-a stins din viață la 78 de ani

Toader Bârsan a murit marți, pe 4 ianuarie 2022. România a mai pierdut un om de valoare! Era meșter popular și ambasador al turismului maramureşean, care a adus numele țării noastre de multe ori la rang înalt prin creațiile sale, care ajungeau să valoreze și 100.000 de euro.

Toader Bârsan a murit marți, pe 4 ianuarie 2021. Era meșter popular și ambasador al turismului maramureşean, care a adus numele României de multe ori la rang înalt prin creațiile sale care ajungeau să valoreze și 100.000 de euro.

Captură video Observator

Meşterul tâmplar a umblat peste tot în lume și a făcut lucrări care au avut răsunet în străinătate, dar de fiecare dată s-a întors acasă, la Bârsana, acolo unde îl învăța pe unul dintre fiii lui arta pe care el o știa.

Trecerea în neființă a sculptorului a fost anunțată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.

Sculptorul Toader Bârsan a murit, dar a lăsat copiilor averea cea mai de preț: Arata meșteșugului

A plecat dintre noi la ceruri, dar a avut grijă ca din timpul vieții să lase moștenire darul cu care el a fost înzestrat. Tată a trei copii, doi băieți și o fată, a fost atent ca măcar unuia dintre ei să lase comoara pe care el o deținea în minte și căreia îi dădea formă cu mâinile de maestru.

Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum și troița din fața cimitirului lăcașului monahal. Toader Bârsan este meșterul care a făcut cunoscut numele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă, amintește Episcopia în comunicatul redat integral mai jos.

“Toată lumea o cunosc, dar o ţărişoară cum avem noi românii nu are nimeni în lumea asta, vă spun. Sunt ţări mai bogate faţă de noi, dar dau de una nu au alta, dau de alta nu au alta, noi românii începând de la agricultură, pomicultură, minerit, săruri, ape, dealuri, munţi de tot felul”, spunea Toader Bârsan, potrivit Observator.

Episcopia a transmis “mângâiere și alinare sufletească familiei îndoliate, soției Anuța, celor doi fii, părintele Teodor - slujitor la Mănăstirea Bârsana și domnului Ion Bârsan - care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe, arta sculpturii în lemn și construirea de biserici de lemn”.

În anul 2021, Euronews a făcut un reportaj despre Toader Bârsana şi porţile tradiţionale maramureşene.

Citește și: Victor Socaciu a murit. Artistul avea 68 de ani: „Un suflet nobil s-a ridicat la cer”

Toader Bârsan, meșterul popular cioplitor în lemn, a murit. Comunicatul Episcopiei despre trecerea în neființă a ambasadorului turismului maramureșean

Domnul Toader Bârsan, sculptorul „porților cerului Maramureșului”, a trecut la cele veșnice

Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoștință faptul că domnul Toader Bârsan, meșterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana și ambasador al turismului maramureșean, a trecut la Domnul, astăzi, marți, 04 ianuarie, la vârsta de 78 de ani. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, împreună cu preoții și monahii care l-au cunoscut, transmit un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească familiei îndoliate, soției Anuța, celor doi fii, părintele Teodor - slujitor la Mănăstirea Bârsana și domnului Ion Bârsan - care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe, arta sculpturii în lemn și construirea de biserici de lemn.

Citește și: Florin Opriţescu a murit la 42 de ani. Era cel mai cunoscut actor român care juca în producţii spaniole: Un gigant cu inimă de aur

Amintim faptul că domnul Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum și troița din fața cimitirului lăcașului monahal.Toader Bârsan este meșterul care a făcut cunoscut numele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.

„O adevărată poartă maramureşană nu poate să nu aibă arborele vieţii. De el aparţine funia, colacul înseamnă bogăţie, rozeta - soarele. Aici avem fagurele de miere, aici peştele, simbolul curăţeniei, aşa să fie omul de curat la suflet cum e peştele pe dinafară, că el numai în apă trăieşte”, mărturisea artistul, în anul 2014. În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, meșterul a primit în urmă cu câțiva ani, de la Consiliul Județean Maramureș, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureșean”. Vom reveni în scurt timp cu detalii cu legate de Slujba înmormântării. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească cu drepții întru Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Citește și: Laszlo Farkas a murit înt-un accident rutier! Fondatorul formației Quo Vadis a pierdut controlul la volan. Mesajul trupei Cargo

DOOM III a fost lansat și aduce peste 3.000 de modificări. Care sunt cuvintele intrate în limba română și ce forme sunt ... Sfântul Ion 2022: Tradiții și superstiții păstrate din bătrâni. Ce nume se sărbătoresc...
Parteneri
Efecte secundare surprinzătoare ale consumului de sos de mere. Află ce spun specialiștii
Catine.ro
Ultimele știri
x