Antena Căutare

Top 10 spitale din România unde pacienților li se cere șpagă. Spitalul Universitar de Urgență București conduce clasamentul rușinii

Șpaga încă atinge cote alarmante în spitalele din țară. Deși s-au făcut demersuri pentru a stopa acest fenomen, iar veniturile medicilor și asistentelor au crescut, mita continuă să fie o practică în unitățile medicale. 

Șpaga încă atinge cote alarmante în spitalele din țară. Deși s-au făcut demersuri pentru a stopa acest fenomen, iar veniturile medicilor și asistentelor au crescut, mita continuă să fie o practică în unitățile medicale.

Este o realitate arătată de cel mai recent studiu Anti-Bribery Synergy. Primul loc în topul rușinii îl ocupă Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, iar reacția conducerii nu a întârziat să apară!

Conform studiului, la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, 153 de pacienți care au ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București au răspuns afirmativ.

Pe locul doi în topul șpăgilor se află Spitalul Universitar de Urgență Brăila, unde 147 de pacienți au confirmat că au dat mită cadrelor medicale.

Locurile trei și patru sunt ocupate de Spitalul Clinic Sfântul Ioan din București, cu 98 de răpunsuri afirmative, și de Spitalul Filantropia, cu 95 de confirmări. Urmează Institutul Matei Balș București, 91, Institutul Clinic Fundeni București, 87.

Nici bolnavii de cancer nu scapă de dat șpagă. 83 dintre pacienții Institutului Oncologic Al. Trestioreanu din București au declarat că medicii și asistentele le-au cerut bani ori atenții.

Locul opt în topul rușinii este ocupat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, București, unde 80 de pacienți au recunoscut că au fost nevoiți să dea mită.

Nici provincia nu se lasă mai prejos! Urmează Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu 71 de cazuri.

Top 10 spitale în care se cere șpagă se încheie cu Spitalul Județean de Urgență Argeș din Pitești.

La scurt timp după ce a fost publicat studiul, reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București au reacționat:

„Cifra prezentată în spațiul public, respectiv 153 de pacienți, reprezintă 0,18% din bolnavii internați în perioada menționată, ceea ce înseamnă că solicitarea de bani sau atenții de către medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgență București și corpul medical al acestuia.”

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Peste 350 de spitale au fost monitorizate, timp de șapte luni. Studiul a fost realizat de Anti-Bribery Synergy în colaborare cu Ministerul Sănătății.

În urma publicării articolului „Top 10 spitale din România unde pacienților li se cere șpagă. Spitalul Universitar de Urgență București conduce clasamentul rușinii” pe www.a1.ro, cei de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” au transmis un mesaj ca drept la replică:

„Ne exprimăm indignarea cu privire la apariția în presă a așa-zisului “Top al șpăgii”, prezentare vădit tendențioasă, prin publicarea unor cifre absolute, fără o prelucrare statistică raportată la numărul de internări. Această abordare afectează pe nedrept imaginea institutului și integritatea morală a personalului medical.

În perioada ianuarie – iulie 2019, în institutul nostru au fost 98.483 internări (13.608 internări spitalizare continuă și 84.875 internări spitalizare de zi), o medie de 465 internări/zi. Astfel, cele 91 de cazuri raportate în presă ar reprezenta 0,09% din totalul internărilor. Menționăm că în perioada ianuarie – iulie 2019, conducerea institutului nu a primit nicio reclamație pe această temă.

Conducerea institutului nu a tolerat, nu tolerează și nu va tolera condiționarea actului medical sub nicio formă. Orice abatere de acest tip, dovedită, duce la încetarea contractului individual de muncă.

Dorim să asigurăm pacienții noștri că la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” conducerea a luat toate măsurile necesare pentru a nu permite sub nicio formă condiționarea acordării asistenței medicale. Totodată încurajăm pacienții sau rudele acestora să aducă la cunoștința conducerii, în cel mai scurt timp, orice fel de abateri de la conduita profesională, în cazul în care acestea ar apărea.

Conducerea Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”

Lovitură pentru Alexandru Cumpănașu! Motivul pentru care a intrat în vizorul Parchetului, după ce și-a depus candidatura... Muncește la o casă din chirpici, a primit o lovitură imensă și are un singur vis! Marian, băiețelul „înfiat” de Gigi Bec...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x