Antena Căutare

Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum se manifestă

O nouă subvariantă de Covid, denumită XBB.1.5. sau ”Kraken”, care s-a impus în SUA și Marea Britanie, a apărut acum și în România. Boala a fost depistată la un bebeluș. Iată care sunt simptomele acestei infecții cu coronavirus.

colaj de imagini cu infectia kraken, noua subvarianta de covid Galerie
O nouă subvariantă de Covid, denumită XBB.1.5. sau ”Kraken”, care s-a impus în SUA și Marea Britanie, a apărut acum și în România. Boala a fost depistată la un bebeluș. Iată care sunt simptomele acestei infecții cu coronavirus. | Shutterstock.com

Noua subvariantă de Covid a fost detectată pentru prima dată în India în august și de atunci a fost găsită în 25 de țări. Porecla „Kraken” a fost dată de către utilizatorii Twitter – tulpina nu are un nume oficial, cu o literă grecească, deoarece este o versiune a Omicron.

Numele pare să fi fost sugerat pentru prima dată de biologul prof. T. Ryan Gregory. Krakenul este o legendă veche de secole a marinarilor despre o caracatiță gigantică care înota din adâncuri pentru a zdrobi navele. A apărut în zeci de cărți și filme, inclusiv Pirații din Caraibe, potrivit The Sun.

Citește și: Ce este flurona și care sunt principalele simptome. Au apărut primele cazuri și în România

Tot ce trebuie să știi despre nouă variantă de COVID, denumită Kraken

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor transmite că ritmul ridicat de răspândire al tulpinii Kraken este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare.

Această subvariantă are, de asemenea, o mutaţie a proteinei sale - partea virusului care se leagă de celulele gazdă - care ar putea oferi un anumit avantaj.

Până la momentul transmiterii acestei știri, nu au apărut date oficiale cu privire la semnele de infecție ale noii variante, dar, ca o ramură a Omicron, multe dintre simptomele sale timpurii ar trebui să fie similare cu versiunile anterioare ale tulpinii:

  • curgerea nasului
  • durere de cap
  • oboseală (ușoară sau severă)
  • strănut
  • Durere de gât.

Cazuri Krekan în Europa. Ce spune Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor despre creșterea numărului de infecții

Deocamdată, subvarianta este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, spune ECDC, deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda.

„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute", scrie Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5.

Citește și: Liviu Vârciu se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit prezentatorul de la Prețul cel bun: „De două zile sunt praf”

Datele din SUA sugerează că XBB.1.5, Kraken, se răspândeşte agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.

Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon de gripă deja dificil, care pun în dificultate spitalele. În Belgia, autorităţile de sănătate publică au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii numărului de cazuri, vârful fiind aşteptat în trei sau patru săptămâni.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nu există date privind o gravitate mai mare a infecțiilor cu tulpinile noi. De asemenea, dă asigurări că spitalele din România sunt pregătite.

”Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informaţie bună. Sigur, numărul de cazuri vedeţi că este în creştere, dar nu avem elemente de îngrijorare apropo de capacitatea de spitalizare inclusiv în zona de Terapie Intensivă”, a explicat el, conform News.

Vezi mai multe știri de ultimă oră în secțiunea de pe observatornews.ro

Ce este flurona și care sunt principalele simptome. Au apărut primele cazuri și în România... Reacţia purtătorului de cuvânt al BOR după ce Mitropolitul Olteniei a blestemat preoții și credincioșii care mergeau la ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x