Antena Căutare

Tur virtual in comunism! Inchisoarea de la Ramnicu Sarat, unde au fost tinute victimele regimului, poate fi vizitata online

Represiunea comunista isi pastreaza inca urmele in locurile in care detinutii comunisti au fost privati de libertate si supusi unor tratamente inumane. In premiera in Romania, inchisoarea de la Ramnicu Sarat, unul dintre cele mai dure penitenciare ale regimului comunist, poate fi vizitata pe internet.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a lansat un tur virtual al fostei inchisori de la Ramnicu Sarat, locul in care in care au fost inchisi lideri politici ai perioadei comuniste, Ion Mihalache, Corneliu Coposu sau Ion Diaconescu.

Este pentru prima data cand in Romania, un astfel de loc poate fi vizitat prin intermediul internetului. Vizitatorii pot sa acceseze site-ului ramnicusarat.iiccr.ro unde vor gasi o platforma asemenea Google Street, cu ajutorul careia pot naviga prin celulele penitenciarului, prin curtea acestuia si pot vedea lucruri de colectie ramase in urma regimului comunist.

Inchisoarea de la Ramnicu Sarat are o semnificatie aparte, acolo fiind celula in care liderul taranist, Ion Mihalache a murit in timpul regimului de detentie.

Penitenciarul a reprezentat una dintre temnitele cele mai de temut ale Romaniei, a macinat sanatatea si vietile liderilor politici ai perioadei interbelice, culminand cu regimul de exterminare din peroada comunista.

Marturisirile supravietuitorilor au aratat ca izolarea, infometarea, frigul si tortura constituiau metode uzuale intrebuintate de catre administratie, menite sa conduca la exterminarea lenta a celor inchisi la Ramnicu Sarat. Regimul alimentar, frigul, violenta si izolarea au contribuit din plin la deteriorarea starii de sanatate a detinutilor.

Inchisoarea de la Ramnicu Sarat va deveni Memorial al Victimelor Comunismului si se va alatura fostelor inchisori comuniste de la Sighetu Marmatiei, Gherla si Aiud, dedicate celor cazuti in urma represiunilor regimului.

Schimbare majora in invatamant! BAC-ul se va sustine doar la liceele de top... Patru din cinci tineri vor sa plece peste hotare pentru mai multi bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x