Antena Căutare

Un nou marcaj rutier pe șoselele din București. Care este semificația și ce trebuie să faci când îl întâlnești

Cum arată noul marcaj rutier din București, inclus în Codul Rutier și ce sancțiuni riscă șoferii care nu îl respectă.

Un nou marcaj rutier pe șoselele din București. Care este semificația și ce trebuie să faci când îl întâlnești Galerie
Marcajul de tip „Bike Box” vine în ajutorul bicicliștilor dar aduce și noi obligații pentru șoferi din București. | Shutterstock

Anunț de interes pentru șoferii din București. Un nou tip de marcaj rutier va fi aplicat pe bulevardele din Capitală, în curând. Acesta are ca scop siguranța bicicliștilor și pentru început, va fi desensat doar în marile intersecții și cele cu trafic intens. Noul marcaj vine și cu noi obligații pentru șoferi, iar nerespectarea acestor, va atrage după sine sancțiuni.

Cum arată noul marcaj rutier „Bike Box”, inclus în Codul Rutier și ce trebuie să faci când îl înâlnești

Şoferii din București vor întâlni în curând un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească la semafor altfel decât o fac acum. Potrivit autorităților, în marile intersecții va fi desenat un pătrat special, unde bicicliști vor putea opri în fața mașinilor, la semafor, transmite TVR.ro.

Acesta este cunoscut sub numele de „Bike Box” și este util, mai ales, pentru virajul la stânga. Noul marcaj rutier va fi trasat în fața semafoarelor și va obliga primele mașini să oprească cu mai în spate, cu scopul de a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță pe străzile din Capitală.

Astfel, noul spațiu creat va fi destinat biciliștilor, care vor fi observați mult mai ușor și, marele avantaj, pot porni primii de la semafor. Mai mult, ei pot folosi această bandă mai ales când vor să facă un viraj la stânga.

Citește și: Anunț de interes pentru bucureșteni! Controlorii STB renunță la vestele albastre cu inscripția „Control”. Cum pot fi recunoscuți

Spațiul „Bike Box” are o lungime de 3 metri, ceea ce înseamnă că șoferii primelor mașini vor fi obligați să oprească la 3 metri în spate. Bicicliștii și cei aflați pe trotinetă vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea conducătorilor auto.

Cel mai probabil, autoritățile române s-au inspirat din modelul implementat deja, de mai mulți ani în marile orașe din Germania sau Austria. De asemenea, marcajul de tip „Bike Box” și a fost aprobat încă de anul trecut de către Comisia Tehnică Rutieră din cadrul Primăriei Capitalei.

Ce sancțiuni riscă soferii din București dacă nu respectă marcajul rutier „Bike Box”

Marcajul pentru bicicliști va funcționa pe același principiu ca linia de stop din intersecții sau de la treceri, iar șoferii care îl depășesc pot fi amendați.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor pătrunde în „Bike Box” intenționat sau din neatenție vor fi amendați cu 725 de lei. Suplimentar li se va suspenda și dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru următoarele 30 de zile.

Soferii nu vor mai putea parca gratis în centrul Bucureștiului. Noile tarife din parcările Capitalei

Vicepreimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu a anunțatt într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro că autoritățile pregătesc o serie de schimbări majore în centrul orașului. Noul regulament de parcare intră în vigoare începând din această lună.

Din 15 august, bucureștenii nu vor mai putea parca gratuit în centrul Capitalei. Municipalitatea a publicat și tarifele pentru șoferi.

Valoarea acestora variaza: de exemplu de la 75 de lei/zi în zona 0 la 60 de lei/saptamana în zona 2, 525 de lei/luna în zona 1, sau 9.450 de lei/an în zona 0. Abonamentele sau taxele pentru cei care nu sunt riverani se achită doar pentru parcările pe timp de zi – noaptea parcarea este gratuita în limita locurilor disponibile.

Plata poate fi făcută cash, prin SMS, card sau cu ajutorul mai multor platforme. Este permisă utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia, potrivit euronews.ro.

Notă de plată astronomică pe o plajă din Grecia pentru doar câteva ore de distracție. Doar bacșișul a fost 2500 de lei... Regulile concursului Miss Univers se îmblânzesc. Cine poate participa de acum înainte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x