Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Ucis de fulger! A venit în România ca să se bucure de peisaj, în Munții Rodnei, și a murit prins într-o furtună. „Atât a mai rămas din el” - Video

Un tânăr german a fost ucis de un fulger, în Munții Rodnei, unde a fost prins de o furtună puternică, alături de un grup din care au făcut parte și șase copii.

Ucis de fulger! A venit în România ca să se bucure de peisaj, în Munții Rodnei, și a murit prins într-o furtună. „Atât a mai rămas din el” - Video

Salvamontiştii s-au chinuit câteva ore să ajungă la ei. Inexplicabil, oamenii au refuzat să coboare. Și-au petrecut noaptea în cort.

Turistul ucis de fulger, Ştefan, avea 32 de ani, era inginer şi venise în ţara noastră să se bucure de peisajele din munţii Rodnei, alături de un grup de prieteni români care se stabiliseră de ani buni în Germania. Au pornit în drumeţie sâmbătă, din localitatea Romuli. Şi-au luat şi familiile cu ei. În grupul de 17 persoane, erau şi şase copii, cel mai mic de doar 4 ani.

Ieri, o furtună i-a surprins în Vârful Tarniţa, la o răscruce de trasee, în zona numită „La Cruce", aflată la aproape 2.000 de metri altitudine.

„Au zis că de două ori a trăsnit. Ei s-au pus pe burtă toţi şi când a trăsnit a doua oară au văzut numai fum şi când s-au adunat de au numărat, au văzut că sunt numai 16 din grupul de 17”, a spus Vasile Monița, inginer silvic.

„Băţul e ce a mai rămas din el în momentul când a fost lovit de fulger”, a spus Mircea Baciu, șeful Serviciului Salvamont Bistrița-Năsăud.

Turistul german a intrat în stop cardiorespirator. Un medic din grup a încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Pentru că în zonă nu prea e semnal, prietenii lui au reuşit să sune la 112 abia după o oră. Zeci de salvatori şi inclusiv un elicopter au pornit în misiune pentru a-i recupera trupul.

În zonă nu există niciun refugiu, aşa că nu au avut unde să se adăpostească atunci când s-a schimbat brusc vremea. De 10 ani, cei de la parcul Naţional Munţii Rodnei se opun construcţiei.

„Cei de la Consiliul ştiinţific au refuzat să contruiască un astfel de adăposturi turistice care, vă daţi seama, pot să salveze vieţi. Din păcate, există această gândire obtuză să nu intervenim în niciun fel, să lăsăm natura”, a spus Ioan Monița, primarul comunei Romuli.

Salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu urce pe munte fără să verifice condiţiile meteo, iar dacă sunt surprinşi de furtună, pe creastă sau într-un gol alpin, să se adăpostească în pădure.

„Să încercăm să lăsăm deoparte materialele care ar putea atrage fulgerul, tot ce conţine metal, să încercăm să ne izolăm noi de sol, cu tot ce înseamnă material izopren, sac de dormit, un rucsac, adoptăm o poziţie de ghemuit, încercăm să ne acoperim urechile cu palmele şi să ţinem gura întredeschisă să nu suferim leziuni interne în cazul în care fulgerul loveşte aproape de noi”, a explicat Alexandru Ferencz, șef Salvamont Poiana Brașov.

Turiştii au refuzat să coboare de pe munte din cauza vremii. Şi-au petrecut noaptea cu copiii în corturi, în apropierea locului în care amicul lor a fost omorât de fulger. Azi, salvatorii s-au întors după ei şi i-au adus în siguranţă la baza muntelui.

Recomandari