Antena Căutare

VIDEO! Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Boboteaza

Peste 15 mii de oameni sunt asteptati sa participe la slujba care va avea loc pe faleza din fata cazinoului din Constanta, dar si la ritualul aruncarii celor trei cruci in apa marii.

Mii de oameni sunt asteptati sa participe la slujba de sfintire a apei, oficiata de Patriarhul Daniel, la Patriarhia Romana. Ca in fiecare an, cu prilejul Bobotezei, in curtea Catedralei patriarhale din Bucuresti a fost amplasata o cruce de gheata, adusa din lacul de langa Manastirea Cernica.

Dupa slujba din Constanta, clerul si credinciosii vor porni in procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiata slujba de sfintire a apelor. Anul acesta, Arhiepiscopia a pregatit 100.000 de sticle cu apa sfintita care vor fi impartite credinciosilor. Apoi, conform traditiei, Inaltpreasfintitul Teodosie va arunca in apa marii trei cruci care vor fi recuperate de tineri curajosi ce vor sfida gerul Bobotezei.

Tot in cadrul slujbei de la malul marii, Arhiepiscopul Tomisului va sfinti apa din mai multe budane de lemn aflate in care trase de boi si magari. Acestea vor pleca apoi in procesiune pe strazile orasului, pentru a imparti Agheasma Mare celor care nu vor reusi sa participe la slujba din Portul Tomis.

Si miercuri a fost o zi plina pentru preotii din toata tara. In ajun de Boboteaza, au mers din casa in casa sa-i binecuvanteze pe credinciosi. In orasele mari au avut si mai mult de lucru: au sfintit cantitati impresionante de apa.

Treizeci de tone de apa a avut Inaltpreasfintitul Teodosie de sfintit ieri. Apa a fost adusa de pompierii din Constanta, in doua autoutilitare. Si a avut ceva de munca. Ca sa sfinteasca apa asa cum trebuie, Arhiepiscopului Tomisului a trebuit sa urce si sa coboare de 3 ori scarile masinilor de pompieri.

Pentru a evita calcatul in picioare, jandarmii ieseni au pregatit deja gardurile protectoare in fata Catedralei Mitropolitane. Butoaiele sunt si ele in curte, dar apa la Iasi se va sfinti azi. Tot in ajun de Boboteaza, preotii au umblat din casa-n casa sa sfinteasca locul si credinciosii.

Pana azi, trebuia sa fie gata si traditionala cruce de gheata. Cea care a fost asezata in curtea Patriarhiei romane a fost facuta din apa lacului Cernica. Este inalta de trei metri si sustinuta de un cadru metalic.

Agheasma Mare se face o data pe an in 6 ianuarie, in ziua in care Iisus e botezat in apele Iordanului de catre Ioan. E ziua in care crestinii cauta purificarea sufletului si iertarea pacatelor pentru anul care tocmai a inceput.

Fiul senatorului Sorina Placinta, cercetat in stare de libertate... Funeriu: Avem prea multe universitati si prea putini studenti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x