Antena Căutare

VIDEO! Piata auto din Romania, la nivelul minim din ultimii 10 ani

Un roman trebuie sa munceasca doi ani fara sa manance ca sa-si poata cumpara o masina de 10 mii de euro. Sunt rezultatele triste, dar adevarate ale studiilor facute de producatorii auto. La fel de rau stau lucrurile si atunci cand vine vorba de combustibil. Prin comparatie, cu salariul dintr-o luna, un austriac poate cumpara de aproape 10 ori mai multa benzina decat un roman.

Un roman care obtine un venit brut de 446 euro pe luna trebuie sa lucreze 23 de luni pentru a cumpara o masina de 10.000 de euro si 343 de litri de benzina lunar, arata calculele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

"Cam atat ar trebui sa munceasca romanii nemancand, neconsumand pentru altceva, punand ban pe ban pentru masina", a spus Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

In schimb, unui salariat austriac nu-i trebuie decat trei luni ca sa-si achizitioneze o masina la acelasi pret, iar din venitul sau lunar poate cumpara 2.600 de litri de benzina. Nici nu-i de mirare ca piata auto a ajuns la nivelul minim din ultimii 10 ani. Vanzarile de autovehicule au scazut si in primele cinci luni ale anului.

Doar companiile mari isi mai innoiesc parcurile auto in aceasta perioada. Drept urmare, producatorii auto se tem ca vor ramane cu masinile pe stoc. Deja, uzina Dacia de la Mioveni a luat pauza patru zile din cauza supraproductiei.

"Nu sunt un alarmist, nu vad cum sa ne redresam mai devreme de 3-4 ani de zile daca vom trata cu inteligenta si cu atentie aceasta noada economica", a spus Constantin Stroe, Vicepresedinte Dacia .

Anul trecut 55 la suta dintre masinile noi din Romania au fost cumparate de companii, iar 45 la suta de persoane fizice. In prezent, Romania are 4,9 milioane de masini in circulatie, cu o varsta medie de 11,5 ani.

Foto: Intact Images

Guvernul va oferi calculatoare copiilor din familiile defavorizate!... UPDATE! Se recorecteaza toate lucrarile la limba romana!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x