Antena Căutare

ZIUA MUNCII, "1 Mai": Cum a aparut sarbatoarea

Ziua Muncii a fost dedicata, initial, unor muncitori care si-au pierdut viata intr-un monstruos complot al politiei, in Chicago.

1 Mai este sarbatorita ca Ziua Muncii in multe state ale lumii. In istoria americana, evenimentele au ramas in amintire ca May Day, dar, astazi, americanii petrec Ziua Muncii in prima zi de luni din luna septembrie (Labor Day).

Ce s-a intamplat astazi, 1 mai!

1884 - In SUA este data publicitatii o proclamatie prin care se cere ziua de lucru de opt ore.

In ziua de 1 mai 1886, circa 300.000 de muncitori din intreaga America au iesit in strada, cerand ca ziua de lucru sa aiba opt ore. In Chicago, epicentru al miscarii, s-au strans 40.000 de oameni. Anarhistii, cu discursurile lor mobilizatoare si viziunea lor revolutionara, au castigat in scurt timp simpatia muncitorilor, dar si ura industriasilor, a afaceristilor. Cu anarhistii in frunte, demonstratia a capatat, uneori, accente violente. Si numarul muncitorilor care hotarau sa se alature miscarii crestea, ajungand la 100.000. De la 2 mai 1886, timp de sase luni, bataile dintre politie si grevisti au devenit obisnuinta. In acea zi, muncitorii din Metal Workers Union au aruncat cu pietre spre politisti, iar acestia au raspuns cu focuri de arma. Cel putin doi muncitori au murit.

Anarhistii au anuntat, pentru ziua ce urma, o intalnire publica, pentru a discuta despre brutalitatea politiei. Totusi, din cauza vremii si a proastei raspandiri a anuntului, doar 3.000 dintre muncitori au venit a doua zi la locul stabilit, Piata Haymarket. Muncitorii au venit cu familiile si copiii, iar la intalnirea a tinut sa fie prezent si primarul din Chicago.

In timpul discutiilor, doi detectivi au sosit la politie si au anuntat ca liderii muncitorilor folosesc limbaj ce instiga la violenta. In timp ce politia risipea multimea, o bomba a explodat in zona fortelor de ordine. Imediat, politia a tras inspre grevisti. Oficial, 7 sau 8 muncitori au murit (desi unele marturii anunta mai multi), iar 40 au fost raniti. 8 politisti si-au pierdut viata, dar numai unul dintre ei din cauza bombei. Ceilalti au fost victimele colegilor lor politisti, care au tras fara tinta in multimea din fata lor.

Diversiunea de la Chicago

In anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaționala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea țarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritațile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

1977 - 36 de oameni sunt ucisi in Piata Taksim din Istanbul in timpul unei manifestatii de 1 mai, Ziua Muncii.


Google sarbatoreste 1 Mai cu un Doodle

Google si-a modificat, marti, logo-ul pentru a sarbatori ZiuaInternationala a Muncii, marcata pe 1 mai in mai multe tari din lume

1 mai a devenit, in aproape toata lumea, Ziua Internationala a Muncii. Exista si exceptii, de exemplu Australia, Elvetia si Statele Unite, unde 1 mai nu este o sarbatoare oficiala. In majoritatea tarilor vest europene, ziua de 1 mai este zi libera.

Turistii care si-au petrecut vacanta de 1 mai la mare au inceput sa stranga bagajele... VIDEO! Vamaiotii au uitat de griji si inhibitii de 1 Mai...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x