Live acumObservator 13 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

35 de ani de la HEYSEL. Andrea a fost ucis la 11 ani, călcat în picioare. ”Mami, sus, în Rai, e fotbal? Dacă da, cine-l joacă?”

Pe 29 mai 1985, cu o oră înaintea startului finalei Cupei Campionilor Europeni dintre FC Liverpool și Juventus Torino, de pe stadionul ”Heysel”, din Bruxelles, fanii ”cormoranilor” iau cu asalt tribuna italienilor. În busculada creată, 39 de oameni au murit, iar 600 au fost răniți. Andrea Casula, de doar 11 ani, cel mai tânăr suflet decedat, a fost, efectiv, călcat în picioare. Cu opt zile înainte, avusese o întrebare ucigătoare...

Anna e o doamnă cernită. Te primește în dormitorul lui Andrea, acolo unde timpul s-a oprit în loc în mai 1985. Mai exact pe 29. FC Liverpool, una dintre cele mai bune echipe din lume la acea oră, avea finală de Cupa Campionilor Europeni, contra lui Juventus Torino. Locul de întâlnire? Stadionul ”Heysel”, Bruxelles. Arena era veche, cu vreo 55 de ani de viețuire, stare ”tehnică” proastă. Unele părți ale stadionului, la modul cel mai sincer, se surpau, gardul împrejmuitor era zămislit din bolțari, fanii putea da o gaură în el pentru a vedea jocul. Peter Robinson, directorul general al ”cormoranilor”, văzuse locul, ceruse ca UEFA să-l schimbe, dar primise un refuz. Se temea. Se temea rău. Cu o jumătate de lună înainte, pe 15 mai 1989, la un meci din liga a treia, între Bradford și Lincoln, arena luase foc, ucigând 56 de persoane. În plus, fenomenul ”hooligans” lua amploare în Anglia, din ce în ce mai tare.

35 de ani de la HEYSEL. Andrea a fost ucis la 11 ani, călcat în picioare. ”Mami, sus, în Rai, e fotbal? Dacă da, cine-l joacă?”

”N-am mișcat nimic de când a plecat el. Asta e fotografia de la ultima serbare de an școlar. E tipică pentru el, e expresivă”, spune Anna. Acolo, la etajul al doilea, pe dreapta, în clădirea aceea elegantă din Cagliari, pe ”Via della Pineta”, femeia deapănă trista poveste. Andrea Casula, puiul ei, și Giovanni, soțul, plecaseră la meci. ”Ultima imagine întipărită cu ei este de la aeroport. Andrea era foarte fericit. Merseseră, mai întâi, într-o excursie la Milano, de aici, direct Bruxelles”.

35 de ani de la HEYSEL. Andrea a fost ucis la 11 ani, călcat în picioare. ”Mami, sus, în Rai, e fotbal? Dacă da, cine-l joacă?”

Stadionul era ticsit, cu două ore înainte de strartul meciului, cu 58-60.000 de suflete. 25.000 de bilete pentru fiecare tabără. Peluzele erau, de fapt, niște terase, fără scaune. Sectoarele ”M”, ”N” și ”O” le-au revenit italienilor. ”X” și ”Y”, englezilor, cu ”Z”, neutru, alături. Teoretic, n-ar fi trebuit să apară probleme. Numai că în acei ani, comunitatea ”macaronarilor” din Bruxelles era destul de mare, așa că mulți suporteri de-ai ”Bătrânei Doamne” au cumpărat bilete în ”Z”. Cei de la Liverpool au ”mirosit” asta. Erau beți, cei mai mulți dintre ei. Cu o oră înainte ca meciul să înceapă, au pornit a arunca cu pietre înspre juventini. ”Cormoranii” au sărit gardul de protecție. Italienii au dat să fugă, nu prea aveau unde: peretele avea să cedeze, sub greutatea lor, prăbușindu-se. Atunci oamenii - de la 11 la 58 de ani - au fost călcați în picioare: 39 de suflete au murit, 600 au fost răniți.

35 de ani de la HEYSEL. Andrea a fost ucis la 11 ani, călcat în picioare. ”Mami, sus, în Rai, e fotbal? Dacă da, cine-l joacă?”

”Ai mei se aflau în sectorul Z. Stăteam în fața televizorului, am avut, imediat, un sentiment ciudat. Cu câteva zile înainte, Andrea mă intrebase dacă în Rai există fotbal și, dacă, da, cine-l joacă. Atunci, pe moment, n-am dat importanță. Un copil avea o întrebare, de unde era să știu ce avea să urmeze? Martorii mi-au spus că Giovanni l-a acoperit, pur și simplu, cu trupul său, pe Andrea. Degeaba, peste ei au căzut zeci, poate sute”...

Televiziunea din Germania Federală întrerupe transmisiunea. Imaginile sunt terifiante. Pe ”Heysel”, oamenii cer ajutor, sunt priviri disperate, vieți strivite. E sânge mult, trupuri contorsionate. Pompierii și ambulanțierii vin târziu. Din gardurile rupte se fac tărgi. Fotografii trag cadre ce aveau să cutremure Mapamondul. ”Ziua în care fotbalul a murit”, scriau ziarele.

Partida se dispută, dar nimeni nu e cu gândul la ea, deși pe gazon aleargă Scirea, Paolo Rossi, Boniek, Dalglish ori Ian Rush. Juve învinge cu 1-0, cu golul lui Platini, din penalty, în minutul 56. Englezii sunt interziși în competițiile europene, 14 fani sunt condamnați la trei ani de închisoare fiecare, dar fac mult mai puțin. UEFA nu primește nicio sancțiune, nici belgienii, responsabilii cu securitatea. Una dintre cele mai mari tragedii din istoria fotbalului nu are decât foarte puțini vinovați.

35 de ani de la HEYSEL. Andrea a fost ucis la 11 ani, călcat în picioare. ”Mami, sus, în Rai, e fotbal? Dacă da, cine-l joacă?”

”Din acea zi, nu am mai urmărit, niciodată, fotbalul. Poate Andrea îl joacă acolo, în Rai. Dar aici, pe pământ, nu mai vreau să aud de el”, spune Anna, privind imaginea lui Andrea Casula. ”Putem să o publicăm în ziar?”, întreabă reporterul. ”Nu, vă rog, o păstrez doar pentru mine, sper să mă înțelegi!” Anna Passino este inima care, pe 29 mai 1985, pe ”Heysel”, în Bruxelles, și-a pierdut fiul și soțul...

Recomandari