Antena Căutare

4 miliarde de euro, suma minima pentru a candida la organizarea Euro 2020

Nici Borisav Mihailov si nici Mircea Sandu nu au dezvaluit daca federatiile pe care le conduc sunt dispuse sa aloce acesti bani, insa sprijinul pentru candidatura ar putea veni de la UEFA, acolo unde ambii sunt in Comitetul Executiv.

Seful federatiei bulgare, Borislav Mihailov, a redeschis, ieri, subiectul organizarii Euro 2020, impreuna cu Romania: "Tarile noastre sunt dispuse sa preia organizarea turneului final de peste 9 ani. In ceea ce ne priveste, am demarat deja o serie de programe care vizeaza constructia de noi stadioane, la Sofia, Varna si Burgas. Am discutat despre asta cu omologul meu roman, Mircea Sandu. Avem destul timp. Cu sprijinul guvernelor Romaniei si Bulgariei, sunt convins ca putem realiza acest proiect. In martie 2012 este foarte posibil ca, impreuna cu Romania, sa ne depunem candidatura pentru organizarea Euro 2020".

Un atu: Mihailov e si el in Comitetul Executiv UEFA

Proiectul, detaliat pentru site-ul bulgar novinite.com, nu e unul nou. Dateaza inca din 2007. Dar, din acest an, posibila candidatura romano-bulgara are un nou atu. Din martie, Borislav Mihailov a devenit si el membru in Comitetul Executiv UEFA, acolo unde Mircea Sandu e deja la al doilea mandat.
De la lansarea ideii, in urma cu 4 ani, Romania a facut cativa pasi importanti. A construit National Arena (55.000 locuri) si Cluj Arena (30.200 locuri), care au costat 190 milioane de euro, respectiv 45 milioane de euro. Bulgaria nu are insa nici un stadion Elite. Romania a organizat anul acesta CE Under 19, iar la anul va gazdui finala Europa League.
Mircea Sandu a transmis ieri, prin ofiterul de presa al FRF, ca "deocamdata nu vreau sa fac nici un fel de comentariu pe aceasta tema".

FRF: studiu al costurilor inca din 2004

In urma cu 7 ani, FRF a cerut un audit unei prestigioase firme, PriceWaterHouseCooper, ca sa afle costul estimativ pentru ca Romania sa poata organiza singura un turneu final european. Un federal a marturisit ca "la nivelul acelui an, cand nu aveam cele doua stadioane moderne de acum, a reiesit ca ar fi necesare cam 10 miliarde de euro. Nu stadioanele sunt marea problema, ci infrastructura adiacenta, autostrazile, aeroporturile internationale, hotelurile de cinci stele. Si alaturi de Bulgaria, tot ne-ar trebui vreo patru miliarde de euro".

"E un obiectiv care depinde de vointa politica. Daca va exista, candidatura romano-bulgara ar putea prinde viata. Dar noi am facut 100 de kilometri de autostrada in 20 de ani. Cum o sa lucram mai repede pentru un plan gen Euro 2020?!" (Ionut Lupescu, oficial UEFA)

20 de meciuri in plus va avea un turneu final european cu 24 de finaliste, fata de unul cu 16, cum este Euro 2012. Euro 2020 va numara un total de 51 de partide

Intentii de candidatura pentru Euro 2020:

Armenia-Azerbaidjan-Georgia
Belgia- singura
Bosnia-Croatia - Serbia
Cehia-Slovacia
Romania-Bulgaria sau Ungaria
Olanda - singura
Irlanda-Scotia-Tara Galilor
Turcia-singura
Candidaturile oficiale se vor depune in 2012, iar UEFA va face prima selectie in aprilie 2013, cand se vor stabili "finalistele" pentru desemnarea gazdei Euro 2020.

Sursa: gsp

Foto: gsp.ro

David Luiz, aproape de Juventus... Cornel Dinu: "Rusescu a dat gol din Groenlanda!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x