Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

40 de ani de la masacrul de la Munchen: Moment de reculegere, la JO de la Londra

Cu patru zile inaintea inceperii Olimpiadei de vara de la Londra 2012, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a participat, luni, la pastrarea unui minut de reculegere in memoria celor 11 atleti israelieni ucisi, acum 40 de ani, in cadrul atacului unui "comando" teorist palenstinian din timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen (1972).

Jacques Rogge, care a vizitat satul olimpic din cadrul Parcului Olimpic al Jocurilor de la Londra, a pastrat un minut de reculegere in memoria celor 11 israelieni, victime ale organizatiei Septembrie Negru. "Vreau sa aduc un omagiu celor 11 sportivi israelieni care au impartasit ideea armistitiului olimpic, care au crezut ca satul olimpic era un loc in care oamenii se reuneau. Acesti 11 atleti au venit la Munchen in acest spirit. Ei impartaseau aceasta viziune", a declarat el, dupa care a tinut un minut de reculegere.

Discursul a fost rostit la baza "Zidului armistitiului olimpic", o sculptura plasata la intrarea in satul olimpic si care ar putea fi semnata de toti sportivii, participanti la Jocurile Olimpice. Iar ceremonia a fost organizata in cadrul operatiunii "A darui inseamna a castiga" ("Giving is winning"), de catre Inaltul Comisariat al ONU pentru refugiati in Parteneriat cu CIO.

Masacrul de la Munchen, semnat Septembrie Negru

Pe 5 septembrie 1972, un grup de opt palestinieni din gruparea Septembrie Negru a atacat satul olimpic si a luat ostateci 11 atleti, antrenori si oficiali israelieni. Doi dintre acestia, care au opus rezistenta, au fost ucisi pe loc, dar tragicul eveniment a tinut aproape 18 ore. Astfel, dupa indelungi negocieri, teoristii s-au inteles, aparent, cu autoritatile germane sa fie transferati cu un elicopter, impreuna cu ostaticii, pe aeroportul Furstenfeldbruck, pentru a fi imbarcati intr-un avion avand ca destinatie o tara araba. Politistii germani au planuit insa o ambuscada la aeroport, dar au subestimat numarul teorristilor.

Prin urmare, in urma operatiunii de salvare toti ostaticii au fost omorati. Patru dintre ei au fost impuscati si, apoi, carbonizati, dupa ce unul dintre palestinieni au detonat o grenada in interiorul elicopterului in care se aflau. Iar ceilalti 5 au fost secerati cu o pusca automata de un alt atacator. Fortele speciale au reusit si ele sa ucida 5 dintre cei 8 teroristi si sa-i retina pe ceilalti trei.

Numai o luna mai tarziu insa, palestinienii au fost eliberati, in schimbul unui avion deturnat al companiei Lufthansa. Doi dintre acestia se spune ca au fost gasiti si eliminati de Mossad (serviciul secret israelian), iar al treilea, Jamal Al-Gashey, se presupune ca ar fi inca in viata, intr-o tara africana.

Recomandari