Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

Cazul "Pompita": Ancheta evidentiaza derapaje grave la liceul Emil Racovita

Scandalul "Pompita", declansat de fosta campioana la inot Valentina Brat, care a povestit cu atrenorul sau Mihai Sandu ii cerea sa-si bage aer fund pentru a-si creste performantele, scoate la iveala derapaje grave la liceul Emil Racovita din Capitala. Mai precis, relatiile dintre profesori si conducere, cele dintre parinti si profesori nu ar fi tocmai corecte. Cand vine vorba despre tehnica extrema pe care profesorul Mihai Sandu ar fi impus-o sportivei Valentina Brat insa, lucrurile nu mai sunt atat de clare. Inspectoratul spune ca are nevoie de plangeri concrete de la elevi si parinti pentru a merge cu verificarile mai departe. De asemenea, "povestea" teribila a ajuns si la Comitetului Olimpic Roman. Forul analizeaza cazul, dar nu poate nici acesta, momentan, sa ia masuri.

De asemenea, pentru prima data de la izbucnirea scandalului, secretarul general al Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern (FRNPM), Stefan Iamandi, si-a exprimat punctul de vedere, afirmand ca, pana acum, n-a auzit despre metoda pompitei in Romania, dar nu o poate nega. De asemenea, dupa parerea sa metoda ar fi ineficienta "chiar daca bagi 4 atmosfere".

Stefan Iamandi a mai spus ca Federatia nu poata lua nici o masura in ceea ce-l priveste pe atrenorul Mihai Sandu, pentru ca "nu este angajatul federatiei de natatie si nici nu ocupa functia de antrenor de lot national asa cum pretinde el". "Noi n-avem cum sa-l sanctionam, asta e treaba Ministerului Educatiei si Cercetarii si poate ca doamna director de la Liceul Emil Racovita trebuia sa fie mai ferma", a adaugat acesta.

Cazul "Pompita": Aer in fund, pentru cateva zecimi de secunda

"Cosmarul a inceput atunci cand Mihai Sandu mi-a dat o pompita ca sa-mi bag aer in fund, pentru a obtine rezultate mai bune. Mi-a zis ca nu o sa patesc nimic din cauza asta. Mai tarziu mi-am dat seama ca m-a mintit". Asa si-a inceput marturisirea Valentina Brat, inotatoarea, colega de generatie cu Larisa Lacusta si Camelia Potec, care a castigat medalia de argint la Europenele de tineret din Malta (2001), la varsta de 16 ani. "Ma punea sa o fac inainte de proba cu vreo 20 de minute. Am fost prima din grupa care am fost pusa sa fac asa ceva. Apoi au urmat si ceilalti", a mai spus Valentina, adaugand ca "nu m-am simtit foarte bine. El a insistat insa sa mai fac, sa mai fac, ca o sa ma obisnuiesc si o sa fie totul in regula". Dar nu a fost. Din cauza aerului pompat in intenstine, inotatoarea a facut hernie la doar 16 ani. Apoi, cand a nascut, a fost obligata sa o faca prin cezariana.

Antrenorul se apara

Fostul antrenor al Valentinei Brat s-a aparat, afirmand ca declaratiile sportivei tin doar de o inscenare. “Cum s-o indemn eu sa faca asa ceva? Sustine niste prostii (...) Nu oblig pe nimeni. Si performantele daca apar, apar. Daca ar fi fost adevarat, de ce nu s-a auzit pana acum, nu s-a spus nimic pana acum?”, a explicat Mihail Sandu, care o acuza direct pe antrenoarea Doina Sava, colega sa de breasla, de faptul ca ar fi inventat o astfel de poveste. “Doina Sava a mai nascocit si alte povesti, ca sa-si justifice lipsa rezultatelor”, a declarat Sandu.

Recomandari