Antena Căutare

Ce rentă viageră va încasa David Popovici, după ce se va retrage. Suma nu este deloc mică

David Popovici este asigurat pe viață, după reușitele extraordinare de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Galerie
David Popovici a făcut istorie pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 | GettyImages

David Popovici are doar 19 ani, însă a făcut istorie la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Tânărul a avut condiții minime pentru a se pregăti în parcursul său sportiv. Cu toate acestea, a demonstrat că munca, implicarea părinților, încrederea antrenorului și talentul te pot duce departe.

Ce rentă viageră va încasa David Popovici, după ce se va retrage. Suma nu este deloc mică

David Popovici a câștigat medalia de aur - la proba de 200 de metri liber - și cea de bronz - la proba de 100 de metri liber - la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Aceste performanțe deosebite îi dau dreptul la o rentă viageră pe care o va primi după ce se va retrage din activitate.

Înotătorul CS Dinamo va primi renta viageră maximă, adică 16.635 de lei. De această sumă se bucură și alți sportivi români de excepție, precum Nadia Comăneci, Sandra Izbașa, Elisabeta Lipă sau Marian Drăgulescu.

Citește și: Ce a declarat David Popovici la Ambasada României de la Paris, după victoria de la Jocurile Olimpice. La ce întrebare a răspuns

Conform legii, renta respectivă se acordă „începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate”.

Totodată, David Popovici va încasa și 200.000 de eurp din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru aurul și bronzul de la Paris, potrivit unei surse. La această sumă se adaugă 100.000 de euro din partea Clubului Sportiv Dinamo.

David Popovici încasa deja ca sportiv al CS Dinamo 7.000 de euro pe lună de la respectivul club.

David Popovici a avut șansa de a părăsi România pentru Statele Unite ale Americii după Jocurile Olimpice din 2020, însă tânărul a hotărât să rămână în țară.

În ciuda performanțelor sale extraordinare, la întoarcerea în țară David nu a fost așteptat de niciun oficial român. Tânărul a fost întâmpinat de prieteni, cunoscuți și români extrem de mândri de el.

Citește și: Mesajul neașteptat al lui David Popovici pentru politicienii români, transmis imediat după ce a câștigat a doua medalie la Paris

Ce condiții trebuie să întrunească sportivii de performanță pentru a primi renta viageră la finalul activității

Renta viageră se acordă în anumite condiții, potrivit Legii nr. 60 din 28 aprilie 2000. Aceasta reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.

Astfel că, sportivul de performanță trebuie să aibă medalii la cele mai importante competiții pentru a încasa renta viageră după încheierea activității.

„(1) Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o renta viageră.

(2) Renta viageră prevăzută la alin. (1) reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.

(3) Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţionala pentru Statistica pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.

Citește și: Răspunsul iubitei lui David Popovici pentru cei care îi contestă performanțele campionului mondial. Ce a postat Taisia

(4) Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a prezentei legi.

(5) În funcţie de nivelul performantei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:

a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;

– 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;

– 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;

b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.

Citește și: David Popovici, BRONZ la proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris. Românul are două medalii olimpice

(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai buna performanta se cumulează cu cea pentru performanta inferioară, potrivit nivelurilor prevăzute la alin. (5) lit. b).

(7) Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se aloca de la bugetul de stat şi se plătesc de Ministerul Tineretului şi Sportului.

(8) Modalităţile de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(9) Renta viageră prevăzută în prezentul articol se plăteşte lunar în lei şi nu este impozabilă.

(10) În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ plata rentei viagere se suspendă”, este specificat în lege.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x