Antena Căutare

Există viață după ce ești dat afară de la Steaua/FCSB! Top 5 fotbaliști care și-au revenit după ce Gigi Becali le-a arătat ușa

Pe 23 ianuarie 2003, Gigi Becali prelua controlul total al celui mai titrat club din România, Steaua București, actualul FC FCSB. De atunci și până azi, cel mai titrat club al țării a fost un adevărat malaxor de fotbaliști.

Există viață după ce ești dat afară de la Steaua/FCSB! Top 5 fotbaliști care și-au revenit după ce Gigi Becali le-a arătat ușa
ciryl thereau-fotbalisti-dati-afara-de-gigi-becali.jpg

Pe 23 ianuarie 2003, Gigi Becali prelua controlul total al celui mai titrat club din România, Steaua București, actualul FC FCSB. De atunci și până azi, cel mai titrat club al țării a fost un adevărat malaxor de fotbaliști. După un deceniu și jumătate de ”eră Becali”, putem scrie o carte destul de stufoasă despre fotbaliștii trecuți pe la fostul club militar.

Gigi Becali a făcut multe lucruri bune la Steaua/FCSB. Mulți nu-l înghit pe colericul patron al roș-albaștrilor și au tot dreptul și motivele, însă sub ”domnia” sa echipa a obținut calificări în grupele UEFA Champions League, calificări în primăvara europeană, a jucat o semifinală de Cupa UEFA (2006) și a câștigat o mulțime de trofee pe plan intern. Pe plan intern, Becali nu a avut rival.

La capitolul bile negre, Gigi Becali s-a dovedit a fi un ”premiant” în ceea ce privește relația proastă cu jucătorii. Zero la capitolul diplomație, latifundiarul a arătat carențe evidente de-a lungul anilor. Fără răbdare, patronul Stelei s-a descotorosit într-o secundă de anumiți jucători din lot. În multe cazuri a avut dreptate, dat fiind faptul că mulți nu aveau valoare de Steaua. Au existat însă și cazuri în care descotorosirea de anumiți fotbaliști a reprezentat o eroare.

Cea mai mare eroare din perioada lui Becali la Steaua s-a petrecut în 2007. Pe atunci, în Ghencea, locul în care juca FCSB-ul de azi, găseam un fotbalist peste tot ce are Liga 1 la capitolul atacanți la ora actuală. Îl chema Cyril Thereau, iar azi îl vedem etapă de etapă în Serie A la Fiorentina. După un sezon 2006-2007 bun, cu 10 goluri în 24 de prezențe, Thereau s-a trezit pe fărașul lui Becali: ”E e bun, dar nu de supervaloare, asa cum vreau eu sa cumpăr. Nu e de Steaua”. Era declarația incredibilă a patronului la adresa lui Cyril.

Izgonit de la la Steaua, Thereau a ajuns în Belgia, la Anderlecht, iar ulterior în Serie A, acolo unde a marcat 75 de goluri pentru Chievo, Udinese și Fiorentina. E un număr de goluri pe care niciun alt atacant adus de Becali nu l-ar marca în această viață într-un campionat precum e cel din Italia.

Peste un an, la Steaua ajungea un alt străin cu multe calități, columbianul Dayro Moreno. După ce plătea 2 milioane de euro pentru a-l aduce de la Once Caldas, Gigi Becali s-a convins repede și de acest jucător. În stilul său caracteristic, patronul Stelei nu a considerat că Dayro e de Steaua și, după două sezoane îl vindea înapoi la Once Caldas cu 500,000 de Euro! ”Super-afacere”.

"Dayro Moreno este de vânzare. Asa cum am spus, îl dau oricui îmi da 1 milion de euro!" a spus Becali la acea vreme. În final nu a scos prea mult.

După plecarea din ”lanțurile” lui Becali, cariera lui Dayro Moreno a explodat. A marcat peste 180 de goluri pentru Once Caldas, Tijuana, Millionarios și a câștigat multiple distincții individuale și trofee interne cu echipele la care a fost legitimat.

Mă bucur că acum sunt bine, nu mai vreau să-mi aduc aminte de perioada petrecută în ţara voastră. Nu am mai păstrat legătura cu nimeni, pentru că nimeni nu m-a plăcut şi nici nu am avut vreun prieten! Gata, asta e tot ce spun, nu-mi face deloc plăcere să aud de Steaua!", spunea fotbalistul pentru gsp.ro în urmă cu câțiva ani.

Gigi Becali s-a păcălit de-a lungul timpului și cu o serie de fotbaliști români. În urmă 2010, la Steaua era un fotbalist cu reale calități individuale. Înzestrat cu o tehnică incredibilă la doar 16 ani, puștiul Florentin Matei a intrat repede în vizorul de ”mare cunoscător” al lui Gigi Becali, iar patronul roș-albaștrilor îi oferea un contract atractiv, considerând-ul viitorul Messi!

După numai un an, Matei avea să fie îndepărtat de la Steaua chiar de Becali, care îşi schimbase radical opinia despre atacant: ”Dacă ăsta ajunge fotbalist, eu îmi tai capul!”. Între timp, Matei s-a transformat într-un fotbalist bun, cu rezultate bune în Ucraina și Croația. Marți, Astra Giurgiu, una dintre echipele cu speranțe la PlayOff, l-a transferat pe Florentin Matei, 24 de ani.

În 2012, Gigi Becali îi arăta ușa unui alt jucător român de la Steaua. ”Pictorul” Eric Bicfalvi pleca gratis din România și avea să devină un jucător neașteptat de bun la ucrainienii de la Volyn. Într-un campionat cu super-jucători de la Șahtior și Dinamo Kiev, Bicfalvi devenea golgheterul sezonului 2014-2015. Pentru Bicfalvi a urmat o aventură nereușită în China, iar din 2017 joacă la Ural Ekaterinburg.

Evoluțiile bune din străinătatea au însemnat pentru Bicfalvi debutul la echipa națonală. Din 2014 până azi, mijlocașul de 29 de ani a bifat 6 prezențe sub tricolor. Jucătorul are o cotă de piață de 1,5 milioane de Euro, astfel că poate spune că plecarea de la Steaua a fost un pas înainte.

Anul 2017 a fost unul al plecărilor numeroase de la FCSB. După finalul sezonului 2016-2017, Gabriel Tamaş se despărțea pe cale amiabilă de FCSB, deşi mai avea un an de contract cu roş-albaştrii. Considerat unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din România, apărătorul central a căzut dată pradă escapadelor şi comportamentului de "bad boy". Dacă episoadele bahice i-au fost de obicei trecute cu vederea, prestaţia din teren a avut de suferit, iar Becali nu a mai putut tolera. Tamaş a fost eliminat în meciul tur din play-off, cu Viitorul, facilitând victoria viitoarei campioane. De la acel meci, deşi a revenit după suspendare, staff-ul tehnic nu a mai contat pe serviciile sale.

Între timp, Tamaș s-a făcut băiat cuminte în Israel. Fostul jucător al celor de la FCSB a semnat un contract pe doi ani cu Hapoel Haifa și este unul dintre cei mai apreciați jucători pe postul său, din Israel. Acesta a fost integralist în toate meciurile echipei sale. Mai mult, alături de Haifa, Tamaș se luptă la titlu, fiind la 3 puncte în spatele liderului Beer Sheva după 17 runde scurse.

Colegul lui Tamaș din sezonul trecut, Fernando Boldrin, adus la FCSB de la Astra în 2016, nu s-a acomodat nici el sub culorile roș-albastre, iar din sezonul 2017-2018 a luat drumul Turciei, acolo unde îi merge de minune la Kayserispor.

La 6 luni de când a ajuns în Turcia, Boldrin l-a chemat lângă el și pe fostul coleg de la Astra și FCSB, William de Amorim. ”Am vorbit cu el. Eu zic că are nevoie să plece de acolo. Şi Steaua face greşeli mari, după părerea mea. A adus trei jucători de calitate pe un singur post! Amorim, Tănase şi Coman concurează pentru aceeaşi poziţie. E foarte greu pentru Amorim, mai ales că Becali vrea un jucător mai tânăr pe teren. Tănase şi Coman sunt mai tineri, sunt români, au mai multe şanse... Amorim are nevoie să plece". Iar la scurt timp după acest sfat, De Amorim a semnat și el cu Kayserispor, acolo unde speră să-i fie mai bine decât la FCSB.

Deocamdată, după un prim-meci, brazilianul cu acte românești poate spune că a făcut o mișcare bună. Ieri, în amicalul cu cehii de la Slovacko, De Amorim a dat două pase decisive în victoria cu 4-1 a celor de la Kayserispor, formație antrenată de Marius Șumudică.

BREAKING NEWS! Simona Halep și-a aflat adversara din primul tur de la Australian Open! Meciurile tuturor româncelor de l... ULTIMA ORĂ: S-au tras la sorți sferturile de finală din Cupa României: derby de tradiție ”U” Craiova vs Dinamo București...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x