Antena Căutare

Badea si Ciutacu, actiune caritabila pentru o fosta campioana olimpica

S-a urcat in barca fara sa stie sa inoate si a ajuns campioana olimpica. La trei decenii de la retragere, Florica Lavric ar vrea sa treaca dincolo de ecran sa ii ajute pe canotorii romani cand simte ca norocul nu e de partea lor. O forta cu care campioana olimpica invinge zi de zi destinul. Diagnosticata cu cancer, lupta ei se da acum cu viata.

Sase titluri olimpice si doua medalii de argint, toate castigate de canotorii romani la Jocurile Olimpice din 1984. Simplu si dublu vasle, patru vasle si 4+1 rame, fetele si-au adjudecat tot, pentru prima data in istoria canotajului romanesc. In barca de 4+1: Maria Fricioiu, Chira Apostol, Olga Bularda, Viorica Ioja si Florica Lavric.

Cand a fost selectata in lotul clubului sportiv de la Onesti, Florica nici macar nu stia sa inoate. Atunci erau 80 de fete. Dintre ele au ramas doar sase.

"Mi-aduc aminte la inceput primul contact. Ne-a dus la 20 km la vale de am zis ca nu ne mai intoarcem, toate eram incepatoare, ne incurcam una pe alta, si am reusit pana la urma", isi aminteste Florica Lavric.

Titlul suprem avea sa vina greu, dupa ani intregi dedicati sportului. Ani in care Florica ar fi vrut sa se opreasca si nu o data. Ceva mai presus de durere si de oboseala a oprit-o. Poate destinul care stia mai bine decat ea ca numele de Florica Lavric trebuia sa fie legenda. Una inca vie, uitata insa de timp si de timpuri.

In trei minute, 19 secunde si 30 de sutimi, pe 4 august 1984, s-a consumat o viata, s-a scris o pagina de istorie. De medalia castigata atunci, Florica nu s-ar desparti niciodata.

Campioana olimpica la Los Angeles, de doua ori vicecampioana mondiala si de nenumarate ori pe podiumul balcanic si national. Timpul nu iarta si nu alege. O meningita i-a pus capat carierei in 1987. De atunci, pe apa o aduc doar amintirile.

In spatele zambetului, Florica ascunde lupta pe care o duce zi de zi cu viata. De mai bine de un an se lupta cu o boala cumplita, cancer. Dupa ce i-a afectat plamanii, boala ameninta sa se extinda si la sistemul osos.

Pentru a o ajuta pe campioana, Victor Ciutacu si Mircea Badea au organizat o licitatie caritabila. "Exista, declarativ, extrem de mult interes pentru soarta, nivelul de trai si respectul pe care-l datoram fostilor si actualilor nostri medaliati la olimpiadele sportive. E timpul faptelor. Incepem eu si Mircea Badea. Suntem dispusi sa ne lasam la budigai pentru a o ajuta financiar urgent pe Florica Lavric, o fosta campioana olimpica grav bolnava. Poza momentului va fi opera fiului meu Vlad. Am creat, in acest sens, un grup de licitatie pe facebook. Cu amendamentul ca Mircea participa pentru ultima oara la o actiune legata de sportul romanesc", a declarat Victor Ciutacu pe blogul sau www.ciutacu.ro.

FC Brasov - Dinamo 2-2: "Cainii" raman fara victorie de 3 ani sub Tampa... Atentie, bagati copilasii in casa!!! A reaparut Dennis Rodman!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x