Cine este cu adevărat Iulia Dumanska, „minunea blondă” din poarta echipei de handbal a României!

 

Prestaţiile Iuliei Dumanska (22 de ani) din meciul Norvegia - România au făcut-o pe aceasta să fie nominalizată MVP-ul ultimei partide din Grupa D, încheiată cu victoria tricoloarelor, scor 23-31.

Iulia Dumanska a fost declarată MVP-ul meciului cu Norvegia, după încă o evoluție stelară, scor 31-23. În urma acestui succes, România a devenit o candidată serioasă la câștigarea unei medalii la acest Campionat European, obiectiv la care visează și Iulia Dumanska.

Pentru portarul naționalei, anul 2018 a fost unul foarte bun. Într-un interviu acordat Digi Sport, Iulia Dumnaska a dezvăluit că își dorește să încheie anul triumfal.

"Anul 2018 a fost unul excelent pentru mine. Am câştigat până acum trei medalii, Cupa EHF şi locul 2 cu Craiova şi Supercupa României cu Vâlcea, iar o medalie la Europene ar fi ceva extraordinar. Suntem cotate cu şansa a 7-a? Asta este foarte bine că lumea nu pune presiune pe noi şi sper să ne întoarcem cu o medalie din Franţa", declara Iulia în urmă cu câteva zile.

Povestea impresionantă a Iuliei Dumanska

Iulia Dumanska (22 de ani) s-a născut în localitatea Gorodenka, din Ucraina, și s-a apucat de handbal în 2007,scrie digisport.ro. Dumanska a ajuns la 14 ani în România și a avut o ascensiune extraordinară. A câștigat titlul de cel mai bun portar la toate turneele juvenile, grație căreia a ajuns să fie succesoarea Luminiței Huțupan și Paulei Ungureanu în poarta naționalei României. Handbalista şi-a primit cetăţenia română în martie 2016.

Dumanska a fost "adoptată" de soții Ioana și Ioan Marta din Baia Mare. Cei doi au povestit cum a decurs ascensiunea Iuliei în handbalul românesc.

"Când avea 14 ani, am făcut un turneu internațional la Baia Mare cu 8 echipe. Au venit atunci și trei din Ucraina. Iulia ne-a sărit imediat în ochi. Avea acel lucru pe care nu-l au mulți copii, talentul se vedea cu ochiul liber. Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi", mărturisește spunea profesorul Ioan Marta.

Cetățenia română a reușit să o ia în 2016. A învățat să scrie și să vorbească românește, dar cel mai greu i-a fost cu "ă" și "î". "Scria perfect gramatical, dar cu pronunția era mai dificil. În momentul în care și-a propus să ia cetățenia, își agățase tricolorul la ghiozdan. Avea și buletin făcut pe calculator. Ne zicea că e deja româncă" își amintește Ioana Marta.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI