Antena Căutare

OFICIAL: Ianis Hagi, spre Liga 1! Academia ”Gheorghe Hagi”, academia repatrierilor! Istoria jucătorilor plecați de la Viitorul care nu au făcut față în Europa

Fără îndoială, într-o lume a insolvențelor, falimentelor și a scandalurilor, Academia de Fotbal Gheorghe Hagi reprezintă o insulă de speranță în sportul ”rege” din România. De la stadiul de formator de jucător, Gică Hagi s-a transformat rapid într-un creator de nume importante și chiar al unei echipe competitive.

Apogeul Viitorului Constanța, echipă rezultată din puștii de la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, l-am consemnat în sezonul 2016-2017, când trupa ”Regelui” a câștigat titlul în Liga 1.

Din 2012, de la promovarea în Liga 1, Viitorul a dat fotbalului intern mai multe nume importante. Jucătorii lui Hagi au adus o creștere a nivelului calitativ în întrecerea internă. Din păcate, în cazul jucătorilor crescuți sau antrenați de Gică Hagi există și o problemă a acomodării pe plan extern.

După evoluții bune la Ovidiu, o serie dintre jucătorii Viitorului au făcut pasul cel mare către Europa, însă aproape toți s-au lovit acolo de o barieră, iar acum îi găsim în/în drum spre Liga 1.

Primul nume important care a plecat de la Viitorul a fost Mihai Bălașa, actualul fundaș al celor de la FCSB. În 2013, Bălașa ajungea la AS Roma direct de la echipa lui Gică Hagi. Intrucât i-a fost imposibil să se impună la echipa română, jucătorul a început periplul împrumuturilor. A jucat, rând pe rând, la AS Roma U19, Crotone și Trapani. Din 2017 a reveni acasă, fiind cumpărat de FCSB.

Un an mai târziu, de la Viitorul pleca, pe cai mari, Aurelian Chițu, în Ligue 1, la Valenciennes. După două sezoane excelente în Liga 1, mijlocaşul de 23 de ani, Aurelian Chiţu, nu s-a adaptat în Franţa. Chiţu nu a reuşit niciodată să se impună în primul 11 al francezilor şi a strâns doar 7 meciuri în tricoul alb-roşiilor. Astăzi, pe Chițu îl găsim în Liga 1, tot la Viitorul.

Tot în 2014, Hagi îl vindea și pe Cristian Manea, un fundaș promițător al fotbalului românesc. Manea a fost transferat de la Viitorul Constanța la echipa cipriotă Apollon Limassol, în iunie 2014, pentru suma de 2,5 milioane de euro. Manea nu a jucat însă deloc la ciprioți, ci la Mouscron, în Belgia. Nu s-a impus aici și acum evoluează în Liga 1, la CFR Cluj.

În 2015, Viitorul lui Gică Hagi a reuşit încă un transfer extern. De această dată venea rândul lui Alexandru Mitriţă să plece în Serie B, la Pescara. După două sezoane în Italia, dintre care unul în Serie A, mijocașul de buzunar nu s-a adaptat și acum joacă la ”U” Craiova, în Liga 1.

Anul următor, Gică Hagi își vindea și fiul. Fiorentina îl cumpăra în 2016 pe Ianis Hagi pentru 2 milioane de Euro. Necopt, Hagi Jr. nu s-a impus în Italia, iar acum se află în drum către Liga 1. Chiar ieri, Viitorul a anunțat revenirea.

Ianis Hagi e aproape de o revenire incredibilă în Liga 1. Viitorul lui Hagi a făcut o ofertă clară pentru mijlocaşul de 19 ani: două milioane de euro, preţul plătit de Fiorentina, atunci când l-a achiziţionat.

”Fotbal Club Viitorul anunță public că, în data de 30 Decembrie 2017, a transmis în mod oficial clubului Fiorentina, prin intermediul directorului sportiv, Pantaleo Corvino, o ofertă de cumpărare definitivă a jucătorului Ianis Hagi, pentru aceeași sumă plătită clubului nostru. Din 22 decembrie, acționarul majoritar al clubului Viitorul, domnul Gheorghe Hagi, se află în Italia pentru a încerca să finalizeze acest transfer”, s-a arătat în comunicatul de pe site-ul oficial al campioanei.

La polul reușitelor Academiei pe plan extern îl găsim, deocamdată, doar pe Răzvan Marin. Cumpărat în 2017 de Standard Liege, jucătorul de 21 de ani este jucător de bază la belgieni și are un viitor promițător în Europa.

VESTEA ZILEI pentru Simona Halep! Cea mai bună jucătoare a lumii din ultimii ani s-a retras de la Australian Open. Vom a... Surpriză uriașă la Shenzhen! Toți se așteptau la o finală Halep - Sharapova, însă o jucătoare din Cehia a dat peste cap ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x