Antena Căutare

PSG, dovada vie a faptului că banii nu pot cumpăra performanța. Sumă astronomică cheltuită de Nasser Al Khelaifi pentru a câștiga Liga Campionilor

În urmă cu 7 ani, clubul PSG a fost preluat de omul de afaceri din Qatar Nasser bin Ghanim Al-Khelaïfi, iar lumea fotbalului din Europa se temea de o hegemonie a clubului parizian. Inițial, această hegemonie a venit pe piața transferurilor. Rând pe rând, staruri precum Cavani, Zlatan Ibrahimovici, Di Maria și Neymar au venit pe Parc des Princes pentru a aduce gloria la Paris: Liga Campionilor.

Din sezonul 2012-2013 până azi, sub Nasser Al Khelaifi, PSG a câștigat aproape toate trofeele puse în jos, însă doar pe plan intern, acolo unde nu prea a avut adversari. În schimb, pe plan european, PSG a trăit umilință după umilință în Liga Campionilor, acolo unde nu a prins nici măcar careul de ași în toți acești ani.

Prețul plătit pentru visul lui Al Khelaifi nu este deloc unul mic, ba dimpotrivă: 1,03 miliarde de Euro!

Sezonul 2011-2012 a însemnat preluarea PSG de către grupul de afaceri condus de Al Khelaifi .Rând pe rând, Javier Pastore, Blaise Matuidi, Kevin Gameiro și Thiago Motta au ajuns la PSG pentru sume incredibile la acea vreme. În total, 95,8 milioane au plătit șeicii pentru punerea pe picioare a lui PSG.

Suta de milioane de Euro cheltuiți avea să vină în următorul sezon. După un loc 2 în Ligue 1, șeicii au plusat și au adus în Franța alte nume grele pentru 110,8 milioane de Euro. Printre ei s-au numărat Ibrahimovici, Ezequiel Lavezzi, Marco Verratti și Gregory van der Wiel. Cu Ancelotti pe bancă, PSG a trăit primul eșec în Liga Campionilor. Au fost eliminați în ”sferturi” de Barcelona (2-2 la Paris și 1-1 pe Nou Camp).

Constanța în cheltuieli s-a păstrat în sezonul 2013-2014: 109.4 milioane de Euro. Printre vedetele ajunse la Paris s-au numărat Cavani (Napoli), Marquinhos (Roma) și Digne (Lille). Nici acum nu au trecut de ”sferturi” în Ligă, fiind răpuși de Chelsea, deși câștigaseră turul cu 3-1.

Minune în 2014-2015. ”Doar” 49,5 milioane de Euro s-au cheltuit pe transferuri. Îmbibată de vedete, PSG nu s-a mai dus pe taraba Europei pentru a cumpăra jucători. A venit doar David Luiz de la Chelsea pentru un mărunțiș de sub 50 de milioane de Euro. Un fundaș. În Ligă le-a venit din nou de hac Barcelona, tot în ”sferturi”.

Șeicii au apăsat din nou pedala în 2015-2016 și au aruncat 114 milioane pe alte nume grele. Cel mai important a fost transferul lui Di Maria pentru 63 de milioane de Euro. Au mai venit Kurzawa și Aurier. În Ligă s-au oprit tot în sferturile de finală, fiind eliminați de Manchester City.

A urmat un sezon 2016-2017 în care PSG a clacat și pe plan intern, acolo unde AS Monaco le-a luat titlul în Ligue 1. Eșecul a venit surprinzător, dat fiind faptul că ștacheta pe piața transferurilor fusese ridicată la 136 de milioane de Euro. Julian Draxler, Giovani Lo Celso, Jese și Grzegorz Krychowiak s-au numărat printre veniri. În Ligă au trăit umilința umilințelor cu Barcelona. Au câștigat la Paris cu 4-0 și au pierdut în Catalonia cu 1-6, în acel meci istoric.

Apogeul pe piața transferurilor a venit în acest sezon 2017-2018, atunci când, sătui de umilințe, șeicii au aruncat 220 de milioane pe Neymar și 180 pe Mbappe. Primul s-a rupt, al doilea a dezamăgit, iar PSG a ieșit din Ligă încă din ”optimi”, după o dublă în care Real Madrid & Zidane au fost cu multe clase mai buni.

Tragem linie acum și trecem de 1 miliard de Euro cheltuiți pe transferuri de Nasser Al Khelaifi & co. Concluzia e simplă: banii pot aduce vedetele, însă nu pot aduce și performanța.

A fost dezvăluit rezultatul autopsiei fotbalistului DAVIDE ASTORI: "Inima s-a oprit!"... Cristiano Ronaldo a mai doborât un record în meciul cu PSG! Un singur jucător a mai reușit asta în istorie. Iată toate r...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x