Antena Căutare

STATUL cere iar bani de la populație! Ce metodă nouă a găsit ca să strângă bani la buget

Un certificat va avea o valoare de un leu, iar dobânzile vor fi specificate în prospecte.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să lanseze, în martie, o emisiune de certificate Tezaur dedicată populaţiei, la preţul de un leu/instrument, au declarat surse din instituţie, citate de Agerpres.

„Pentru populaţie o să implementăm un program nou, Programul Tezaur. Este un instrument nou pentru populaţie, care va fi distribuit prin unităţile trezoreriei de stat. Noi am anunţat în planul anual de finanţare că îl vom lansa. Am anunţat şi un volum indicativ de 4 miliarde lei pe care căutăm să-l luăm. Acesta este un instrument cumva modernizat de care lumea întreba nostalgic şi pe care noi îl emiteam undeva înainte de 2005. Atunci se emitea prin trezorerii, dar era în formă materializată, adică omul pleca cu un certificat şi aceea era dovada faptului că el a subscris şi acela era înscrisul în baza căruia i se rambursa suma, dobânzile şi aşa mai departe”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, instrumentul va fi acum modernizat, în sensul că nu va mai fi într-o formă materializată.

„Practic, te duci la Trezoreria de care aparţii cu buletinul, îţi deschizi un cont de subscriere şi contul acela îl poţi alimenta prin cash, numerar, când îl deschizi, sau la subscriere sau de acasă din contul tău bancar. După ce ai acest cont de subscriere şi îl alimentezi cum vrei, când Finanţele anunţă astfel de emisiuni, pentru că intenţia este să le avem într-o frecvenţă lunară, te duci la trezorerie ca să subscrii. Te duci şi spui: „Vreau în emisiunea anunţată de stat să subscriu 10 titluri de stat”, au explicat sursele.

Un certificat va avea o valoare de un leu, iar dobânzile vor fi specificate în prospecte.

Unul are valoarea de 1 leu. Este accesibil oricărui om. Practic şi un pensionar îşi poate lua 10 titluri de 10 lei. Completezi un formular de subscriere în care apare numărul de titluri şi valoarea lor. Acela se semnează în două exemplare, unul pentru tine şi unul pentru trezorerie. Banii din contul de subscriere se debitează şi se creditează contul de emisiune şi eşti deţinătorul numărului de titluri de stat pe care le deţii. Dobânzile vor fi specificate în prospectele de emisiune. Trimestrial vom ieşi cu un prospect de emisiune. Nu le poţi tranzacţiona, spre deosebire de Fidelis. Nici la Fidelis nu am renunţat, a fost pus ‘on hold’ (în aşteptare) pentru că am lucrat la acest nou instrument. O să avem în vedere nişte maturităţi mai lungi la Fidelis, dacă o să le reluăm. În martie va fi prima emisiune de certificate Tezaur”, au mai arătat sursele citate.

Ministerul Finanțelor Publice anunța anul trecut că programul Tezaur va da posibilitatea tuturor persoanelor fizice interesate să achiziționeze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fără comisioane și cu o dobândă atractivă.

“Spre deosebire de programul Fidelis, emisiunile de titluri de stat prin Trezorerie vor fi emise cu o frecvență trimestrială, în baza unor prospecte de emisiune, punându-se astfel la dispoziția persoanelor fizice un instrument de economisire de-a lungul unui întreg an. Așadar, orice persoană fizică va avea posibilitatea subscrierii frecvente a emisiunilor de titluri de stat pe o paletă mai largă de scadențe”, potrivit unui comunicat al MFP.

Valoarea unui titlu de stat va fi de 1 leu, spre deosebire de valoarea de 100 de lei, aferentă ultimelor titluri de stat emise prin programul Fidelis.

Un alt beneficiu al noului program constă în faptul că spre deosebire de emisiunile anterioare efectuate prin Trezorerie (înainte de anul 2005), aceste titluri de stat vor fi emise într-o forma dematerializată, persoanele fizice care vor cumpăra astfel de titluri urmând să își deschidă conturi în Trezorerie în acest sens, mai informează ministerul.

Prin noul program, titlurile de stat pentru populație vor fi emise prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului. În același timp, veniturile obținute din deținerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.

Termenii și condițiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.

sursă: extranews.ro

Tradiții de Paște în Maramureș: "Prima persoană care îți intră în cămin să fie un bărbat. Altfel, va fi discordie î... Postul Paștelui 2018. Cum ții post în mod corect...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x