Antena Căutare

Alertă ANM! Iarnă în toată regula la -17 grade Celsius. Meteorologii au anunțat cele mai scăzute temperaturi din luna ianuarie

Vremea se răcește brusc în toată țara și sunt așteptate și temperaturi de până la -17 grade Celsius. ANM a emis un Cod Galben de vânt puternic în Capitală și mai multe județe. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie a vorbit despre perioada rece și temperaturile care urmează să apară, dar și despre zonele cele mai afectate.

colaj de fotografii vremea, zapada, viscol, ninsori Galerie
Vremea se răcește brusc în toată țara și sunt așteptate și temperaturi de până la -17 grade Celsius. | shutterstock

Iarna își intră în drepturi! Dacă până acum ne-am bucurat de temperaturi de primăvară, iată că vremea se răcește brusc săptămâna aceasta.

„Ne așteptăm la o vreme în răcire de la o zi la alta. Dacă mâine maximele la nivelul întregii țări se vor situa de la -2 până la 7 grade Celsius, de marți procesul de răcire va deveni mai intens. Vorbim de temperaturi în scădere, cu minime care care în depresiuni să se situeze la -12 -13 și -3 în restul țării, în zona litoralului. Vor fi temperaturi negative în toată țara”, a spus Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, la Digi24.

Acesta a mai adăugat că temperaturile vor ajunge până la -15 și -17 grade Celsius în zonele depresionare.

„E posibil ca miercuri și joi, pe parcursul nopților și dimineților să consemnăm cele mai scăzute valori ale temperaturilor minime de până în prezent din luna ianuarie, care în zonele depresionare e posibil să scadă la -15, -17 grade”, a adăugat Mateescu.

Alertă ANM. Zonele afectate cel mai tare de vreme rea: ninsori, rafale de vânt și lapoviță

O avertizare cod galben anunță, de luni ora 14.00 până marți ora 11.00, în sudul și estul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei vânt cu viteze de 55...60 km/h. În zona Carpaților de Curbură și pe litoral, rafalele vor depăși 60...70 km/h. Codul galben vizează Bucureștiul și județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Călărași, Giurgiu și Teleorman, potrivit ANM.

În intervalul 10 ianuarie, ora 10 – 12 ianuarie, ora 10, în Oltenia și sudul Banatului vor fi precipitații moderate cantitativ (15...25 l/mp), la început predominant sub formă de ploaie, iar din noaptea de luni spre marți (10/11 ianuarie), treptat, acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. În grupele vestice ale Carpaților Meridionali și în Munții

„Vorbim de primele zile geroase cu valori care să scadă sub -15 -17 grade Celsius, cu minime negative mai mult de 3 zile consecutive pe parcursul acestei săptămâni”, a spus Mateescu.

Temperaturile vor scădea și în Capitală, unde la mijlocul săptămânii minimele sunt așteptate să coboare până la -7, -8 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Pe la sfârșitul acestei săptămâni, însă, vremea se va încălzi, mai ales în sud și sud-estul țării, iar maximele vor ajunge chiar la 8, 9 grade Celsius.

„Este posibil mâine să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare locală în Moldova și zonele de munte, posibil ploi și lapoviță în Banat, pe arii restrânse în Transilvania, dar și intensificări ale vântului în regiunile extracarpatice, unde vitezele la rafală, mai ales seara și noaptea, în jumătatea estică a Munteniei, în Dobrogea, Sudul Moldovei, să înregistreze valori de 55 până la 65 km/h, amplificând senzația de rece”, a spus Elena Mateescu, la Digi24.

„În București, săptămâna începe cu o vreme închisă, cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare mâine noapte, posibil, vântul să aibă intensificări mai mari spre seară și pe parcursul nopții, la rafală de 50-55 km/h, după care, spre finalul săptămânii, să vorbim și în București de valori peste medie, de 7, 8, 9 grade Celsius”, a mai adăugat ea.

Prognoza meteo 10 ianuarie 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 11 ianuarie 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x