Antena Căutare

Prognoza meteo 20 - 27 iunie. Valul timpuriu de caniculă ajunge și în România. În ce orașe temperaturile vor depăși 35 de grade

Meteorologii anunță temperaturi ridicate pentru săptămâna aceasta. Nu se exclude varianta unor alete meteo de caniculă.

colaj foto canicula
Până pe 27 iunie, în mai multe orașe din România se vor înregistra temperaturi de peste 35 de grade la umbră. | Shutterstock

După o perioadă caracterizată de instabilitate atmosferică, vara își intră în drepturi. Meteorologii avertizează că valul timpuriu de caniculă, care a bătut recorduri de temperatură în vestul Europei, ajunge și la noi în țară, începând din această săptămână. Temperaturile vor depăși 35 de grade și nu ia în calcul emiterea unor noi alerte meteo, transmite Digi24.ro.

Un val de caniculă va lovi de săptămâna aceasta România, Grecia și Bulgaria, avertizează meteorologii. În ultimele zile, multe țări din vest, printre care Spania, Franța și Statele Unite au fost afecate de caniculă, iar ONU averizează că următoarea problemă cu care ne vom confrunta este seceta.

Potrivit specialiștilor ANM, valul de aer fierbinte va intra în România prin Vest, acolo unde se vor înregistra temperaturi de minim 35 de grade și treptat, va cuprinde toată țara. Mai mult, spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, se așteaptă valori de până la 38 de grade.

„Este posibil ca, începând de săptămâna viitoare, să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru sursa citată.

„Temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37… 38 de grade Celsius”, a mai spus aceasta.

Citeșe și: Vremea a făcut prăpăd în țară. Pagube de proporții în București și împrejurimi, după un cod portocaliu și roșu de vreme rea VIDEO

De asemenea, directorul ANM, a mai menționat că nu vor excluderea unor alerte meteo de caniculă, dacă situația o va impune.

„Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a adăugat Elena Mateescu.

Canicula face ravagii în Vestul Europei. Țările în care s-au înregistrat temperaturi record

De mai bine de o săptămână, Europa de Vest se topește sub un val de caniculă, neobișnuit pentru începutul verii. În unele zone din Spania, Italia, Franța, Belgia sau Germania, temperaturile au depășit 40 grade și au început să izbucnească incendii de vegetație, transmite Adevarul.ro.

De asemenea, în acest an, în Spania s-a înregistrat cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei sale naţionale de meteorologie. Iar în Franța a fost raportată cea mai timpurie caniculă din istorie în Hexagon, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi zeci de departamente plasate sub cod portocaliu.

În decursul zilei de sâmbătă, căldura a crescut în sud-vest „aproape de 42°/43°C”, potrivit Météo France. „Recordurile absolute de temperatură au fost doborâte", în special 42,9°C în Biarritz, sau cu 2,3°C mai mult decât recordul anterior datând din 2003, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Cum va fi vremea până la finalul lunii iunie. ANM a emis prognoza meteo. Când vom avea temperaturi de 32 de grade la umbră

În Italia, turiștii și localnicii încearcă să se răcorească la fântânile din Roma, după ce, de trei zile, temperaturile oscileaza între 37 si 38 de grade la umbră.

Prognoza meteo 20 iunie 2022. Cum e vremea luni în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Avertisment ANM! Un val de căldură african se îndreaptă spre România. Vor fi temperaturi de peste 35 de grade Celsius...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x