Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Adela

10 Mai, o zi cu mai multe semnificații pentru români! Istoria neștiută a unei date pe care nu avem voie s-o uităm

Ziua de 10 Mai a mai fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. 10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român. Puțini români știu ce semnificații ascunde această zi, ce este prilej de sărbătoare și de manisfetare cultural-artistică pentru autorităţi publice centrale şi locale.

Ziua de 10 Mai a mai fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. 10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român. Puțini români știu ce semnificații ascunde această zi, ce este prilej de sărbătoare și de manisfetare cultural-artistică pentru autorităţi publice centrale şi locale.

La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul.

De asemenea, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă a fost promulgată de Carol I.

10 Mai - Ziua Regelui sau Ziua Regalității

O singură zi, mai multe semnificații! Ziua Regelui sau Ziua Regalității a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947. Era sărbătorită la 10 mai, prin mari manifestări culturale și artistice.

În 1866, la 10 Mai, ca o coincidență, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca rege al României.

10 Mai, o zi cu mai multe semnificații pentru români! Istoria neștiută a unei date pe care nu avem voie s-o uităm

Regele Carol I al României

Ziua Regelui sărbătorea proclamația de independență a Senatul României față de Imperiul Otoman, proclamație care a avut loc la 10 Mai 1877, în timp ce se purta Războiul de Independență al României.

Ziua națională, la 10 Mai, era sărbătorită de toți românii care luau parte la o bătaie de flori la șosea. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României. În 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

Reamintim că, încă din 2015, pe 10 aprilie, printr-o decizie a Camerei Deputaților, ziua de 10 mai a re-devenit zi de sărbătoare națională.

10 Mai, o zi cu mai multe semnificații pentru români! Istoria neștiută a unei date pe care nu avem voie s-o uităm

Cei patru regi ai României

ÎNCORONAREA REGELUI CAROL I

La 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat domnitor al României (1866-1881; rege al României 1881-1914). După cucerirea independenței, Carol a fost încoronat la 10 mai 1881, devenind primul rege al României

La 10 mai 1866, convins să accepte oferta și însoțit de Ion C. Brătianu, principele Carol a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă. I s-au înmânat cheile orașului de către primarul Dimitrie Brătianu. Drumul a continuat până în dealul Mitropoliei, unde principele Carol a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon.

10 Mai, o zi cu mai multe semnificații pentru români! Istoria neștiută a unei date pe care nu avem voie s-o uităm

Iubit de popor, respectat și apreciat, Carol I a fost adesea descris ca fiind „o persoană rece”. Chiar soția sa, regina Elisabeta, spunea adesea că este „o persoană care își poartă coroana și în somn”. Meticulos din fire și extrem de atent la orice detaliu, Carol I electriza și își impunea practic stilul celor din jur. Funcționa cu precizia unui ceas elvețian și mereu deschidea ușa Parlamentului când ceasul bătea 12 fix.

CUM SE SĂRBĂTOREA CÂNDVA ZIUA DE 10 MAI

Defilări militare, bătăi cu flori la șosea și băi de mulțime

Așadar, timp de aproape șapte decenii, Ziua Monarhiei era sărbătorită cu mult fast de către români, iar Bucureștiul devenea o capitală a defilărilor, la care se adunau zeci de mii de oameni.

10 Mai, o zi cu mai multe semnificații pentru români! Istoria neștiută a unei date pe care nu avem voie s-o uităm

Defilarea Infanteriei pe 10 mai 1942 in Bucuresti (sursa foto: vechiul-regat.blogspot.com)

Defilarea suitei regale și a armatei, “bătaia cu flori de la Șosea”, banchetele populare, muzicile militare care răsunau în mai toate grădinile și parcurile orașelor și nu în ultimul rând “iluminațiile” și focurile de artificii erau atracțiile mult așteptate ale acestei zile.

CASA REGALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTOREȘTE

În fiecare an, de 10 mai, Casa Regală a României sărbătorește Ziua Regelui prin evenimente dedicate. În București, festivitățile au început încă din 8 mai și vor continua până pe 17 mai 2019.

Recomandari