105 ani de la tragedia TITANICULUI. O revistă românească a rezolvat enigma scufundării: ”Băutură necumpănită, care o obișnuiesc toți marinarii”

 
+3 click pentru
galerie

Pe 10 aprilie 1912, ”Titanic”, cel mai luxos vas construit vreodată de mintea omenească, pleca la drum, din portul Southampton, în prima și ultima sa călătorie. La scurtă vreme de la tragedia care curma viața a 1.512 persoane, o revistă românească, ”Antialcoolul”, prezenta, sub semnătura Sofiei Nădejde, un material în care descria cauzele: ”M-aș prinde că la mijloc trebuie să fie băutura necumpănită, care o obișnuiesc mai toți marinarii”

Povestea este știută: pe 10 aprilie 1912, cel mai luxos vapor construit până atunci, ”Titanicul”, pleacă la drum, din Southampton, cu destinația New York, în primul său voiaj. În noaptea de 14 spre 15 aprilie, în Atlanticul de Nord, vasul lovește un aisberg și de scufundă, luând cu el, în adâncuri, 1.512 suflete. Imediat se fac tot felul de supoziții cu privire la cauzele ce au provocat dezastrul, presa internațională vuiește.

La noi în țară vestea ajunge repede. Cea mai interesantă opinie apare în revista ”Antialcoolul”, buletinul ”Ligei Naționale de Temperanță” (revista este păstorită de marele profesor Mina Minovici). Scriitura e a Sofiei Nădejde, soția lui Ioan Nădejde, fondatorul Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR) și sora pictorului Octav Băncilă, cea care avea să se remarce ca un adevăral lider al mișcării feministe din țara noastră. 

„Când am auzit de nenoricirea vasului Titanic, de împrejurările în cari s-a scufundat, am zis: << M-aș prinde că la mijloc trebuie să fie băutura necumpănită, care o obișnuiesc mai toți marinarii. E cu neputință ca o minte neațâțată ori o judecată netoropită de alcool, să nu-și dea seama de primejdia ghețarilor>>”, sunt primele sale cuvinte. Se face, apoi, referire, la dosarul anchetei și la depoziția unui anume ”Marinar Klein, supus austro-ungar, cel care avea să declare vice-consulului imperial din Cleveland, că cei mai mulți dintre mateloții vaporului erau beți, în momentul ciocnirii cu aisbergul”. Conform acestuia, chelnerii transatlanticului, la ordinul căpitanului, dăduseră de băut echipajului, după terminarea banchetului de la Clasa I. Luis Klein chiar a existat, fiind interogat, vreme de șase ore, de un ajutor de șerif american. ”Nu am de ce să mint, nu am de ce să mă ascund”, a spus el. ”Am alergat la pilotul de veghe, dar acesta, amețit de băutură, dormea dus, în momentul coleziunii", sunt vorbele sale.

Văzând că nu poate dialoga cu nimeni, s-a hotărât să dea de unul singur semnalul de alarmă. ”Va să zică chefului de vin și șampanie a căpitanului și a echipajului se datorește moartea a două mii de oameni și jalea miilor rămase”, concluzionează Sofia Nădejde.

NENOROCIȚII! Salvatorii celor de pe ”TITANIC” au aruncat în apă victimele sărmane, inclusiv copilași! ”N-a mai fost spațiu. Am păstrat doar bogații!”

Sursă: greatnews.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe