Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

109 ani de la naşterea lui Cioran: cugetări de folos la vremuri de restrişte

Pe 8 aprilie se fac 109 ani de la nașterea lui Cioran, geniul disperării, al dubiului, moralistul care ura sfătoșenia, sinucigașul perfect al scriiturii, amant benign într-ale vieții. Să ne ajutăm, așadar, de unele dintre cele mai sfâșietoare citate din filosoful român de talie mondială.

Emil Cioran în apartamentul său din Paris, anii '70

la biblioteca de nadie

Pe 8 aprilie se fac 109 ani de la nașterea lui Cioran, geniul disperării, al dubiului, moralistul care ura sfătoșenia, sinucigașul perfect al scriiturii, amant benign într-ale vieții.

„Cel mai mare prozator francez e român”, vorbea gura târgului de pe malul Senei despre gânditorul din Rășinari.

Cioran nu mai e cu noi să încondeieze ale sale Caiete pe timp de coronavirus, dar scrierile lui sunt: ca să ne provoace să-l urâm și să-l iubim veșnic, ca să nu ni se atrofieze mușchiul reflecției și organul sensibilității.

Cu viața sub zăvor, Cioran e ca mereu de actual, precum toate cele ce sunt perene în zestrea omului. „Să fii la fel de inactual ca o piatră”, cugeta el la începutul anilor '60.

Spre a câștiga din lupta cu pandemia nu doar igiena fizică, ci și psihică, haidem să ne amintim câteva din frazele lui Cioran, însoțite de-un (contra)pond din viața sa cea de toate zilele.

1. „Nu sunt atât de nefericit pentru a fi poet, dar nici atât de indiferent pentru a fi filozof. Sunt, însă, destul de lucid ca să fiu condamnat.”

„Omul o ia din nou de la început în fiecare zi, în ciuda a tot ce știe, împotriva a tot ce știe.”

Pe când avea 24-25 de ani, mamă-sa i-a recunoscut că, de-ar fi știut că va naște un fiu atât de nefericit, l-ar fi avortat. Pe Cioran nu-l contrariază din cale afară replica, ba chiar îl ațâță intelectual, îi mai taie din elanul tragic.

„Atunci mi-am dat seama că sunt doar un accident. Și-atunci de ce să iau totul atât de în serios?”, avea să mărturisească el peste ani.

2. „Lumea nu se îngrămădește decât în jurul negustorilor de iluzii.”

„Misiunea mea este să îmi omor timpul, a lui să mă omoare pe mine. Ne înţelegem bine, ca între asasini.”

Cioran nu era vreun taciturn. Partenera sa de viață, Simone Boue, povestește că avea oareșce bucurii mărunte și destul de mult umor.

Detesta celebritatea, prețiozitatea, refuya distincțiile și premiile în bani, se temea de călătoriile cu avionul, iubea plimbările lungi și excursiile cu cortul, iar întrebat atât de des „Sunteți Cioran?”, trecătorilor le dădea din cap a nu.

„O dată însă, când era foarte bolnav și avea deja pierderi de memorie, cineva l-a oprit pe stradă și l-a întrebat dacă e Cioran. El a răspuns: «Am fost»!”, se confesa Simone în '96, la un an de la trecerea în neființă a soțului ei.

3. „Nu eu sufăr, ci lumea suferă în mine.”

Contrar zvonisticii de pe marginea cărților sale, eseistul n-a avut tentative sinucigașe. Lui Cioran îi repugnau gesturile finite, căci nu i-ar fi lăsat loc de dubiu, deci de gândire, pe pista căreia îi plăcea atât de mult să alerge.

4. „Oroarea de-a vedea un om acolo unde cândva puteai să contempli un cal!”

Dintre viciile Occidentului acelor ani, se știe că pe Cioran îl întrista fără margini dispariția animalelor. În betonarea naturii vedea încă o dovadă a omului care, lipsit de misiune clară pe pământ, se pornește să complice nu doar sieși viața, ci și altor specii.

5. „Nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă și nimic altceva.”

„Trebuie să învățăm a muri mai rar.”

Cioran a trăit în (și din) franceză și s-a ferit, odată ajuns la Paris, să mai vorbească românește. „Cioran suferă de neliniștea de a fi român”, l-a caracterizat Petre Țuțea.

Bolnav de Alzheimer și internat în camera 224 a spitalului Broca din Paris, Cioran uită cine e, și uită și limba franceză.

Cuvintele ultimelor săptămâni de viață le rostește într-o română împiedicată, pe care, așa cum se întâmplă de obicei omului pe patul de moarte, o folosește în chip de emisar al clarității.

„Eu nu sunt antisemit!”, se căiește Cioran unui dramaturg evreu venit să-l viziteze în săptămâna dinaintea morții, lepădându-se – încă o dată, pentru ultima dată – de simpatiile fasciste din tinerețe.

6. „Eu sunt ca acele femei despre care se spune că au un trecut.”

„Fără femeie – muzică rătăcită-n carne – viața ar fi o sinucidere.”

„O inimă fără muzică este ca o frumusețe fără melancolie.”

Între 1981 și 1991, Cioran a corespondat cu Friedgard Thoma, o nemțoaică cu 35 de ani mai tânără, de care s-a îndrăgostit cu aceeași disperare cu care se împotrivise, până atunci, vieții robuste, pasionale.

O relație fizică intermitentă, prilejuită de venirile ei la Paris, cu prolog și epilog în chip de lungi epistole.

Cu acordul tăcut al aproape-soției Simone Boue.

„Ați devenit centrul vieții mele, zeița unuia care nu crede în nimic. După ce am vorbit ani în șir cu sarcasm despre asemenea lucruri ca iubirea, trebuia să fiu pedepsit într-un fel, și chiar sunt, dar nu regret nimic”, îi așterne Cioran pe hârtie.

7. „Despre viață nu se poate scrie decât cu un toc înmuiat în lacrimi.”

Pe biroul lui Cioran zăceau, ordonate, caiete însemnate cu „a se distruge”, ori cu „a se păstra”, scrieri greu clasabile, literar vorbind.

Primind ovațiile de a fi lansat un nou tip de text, „caietul cioranian”, gânditorul a răspuns timid-sceptic, cum îi era felul: „N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele”.

8. „Tot ce nu-i fericire este un minus de iubire.”

Cioran și-a cunoscut partenera de trai, pe Simone Boue, la cantina facultății. El avea 31 de ani, ea vreo 22. A întrebat-o în ce zi se aflau.

„18 noiembrie 1942. Îmi amintesc perfect, fiindcă era ziua mea”, povestea Simone unui conațional.

9. „Să ai dușmani reprezintă o mare răspundere. Propria povară îmi e de-ajuns, nu mai sunt în stare s-o duc pe a altora.”

În cercul intimilor de cursă lungă, Cioran i-a așezat pe Țuțea, Mircea Eliade și Eugen Ionesco. Rar își părăsea filosoful casa pentru amici, prefera izolarea, dar telefona, scria des cunoscuților și, o dată pe an, „achiesa” la un pahar de vorbă.

Toți acei intelectualii români „naufragiați” la Paris se regăseau în preajma Crăciunului – se prea poate ca atunci, cu câteva zile înainte de Noul An, pereții mansardelor din Arondismentul 5 să fi auzit cele mai fecunde discuţii purtate vreodată în limba română.

10. „Dacă nu ar fi existat religie și muzică, m-aș fi făcut paznic de bordel.”

„Muzica este refugiul sufletelor pe care le-a rănit fericirea.”

Asculta Bach, Beethoven, Mozart și Wagner, iar frazele lui meșteșugit-mlădioase tot o muzică erau. „La ce bun să fi părăsit Coasta Boacii?”, se întreba Cioran pe când ajunsese semi-zeu în Orașul Luminilor, un nume după virgula căruia parizienii titrau „cel mai mare stilist al limbii franceze moderne”.

11. „Neastâmpărul copiilor în braţele bunicilor să nu fie oroarea instinctivă de Timp? Cine n-a simţit în sărutul unui bătrân inutilitatea infinită a timpului?”

„Nu le îngăduim decât copiilor şi nebunilor să fie sinceri cu noi; ceilalți, dacă au îndrăzneala să-i imite, se vor căi mai devreme sau mai târziu pentru asta.”

Intelectualul n-a făcut copii, dar pe copii îi suspecta de genialitate – cu aceeași bucurie miloasă cu care îi compătimea pentru pierderea ei, „odată ce se avântă în neantul lucidității”, la pubertate.

Cumplit de grea i se părea lui Cioran crucea maturizării.

12. „Singurătatea nu te învață că ești singur, ci singurul.”

„Cu fiecare zi suntem mai singuri. Cea grea și cea ușoară trebuie să fie ultima.”

Scria doar singur și doar la agonie, uneori cu privirea pe geamul de la care zărea imobilele Arondismentului 6. Nu-i permitea lui Simone să-l deranjeze – nimănui, de fapt.

În 1987 îi scrie iubitei Friedgard că cele 15 cărţi pe care le-a publicat îi sunt suficiente. „Cadavrele mele”, le alinta el.

13. „Omul este cel mai scurt drum între viață și moarte.”

„Am cheltuit geniu ca să fug de responsabilitățile mele.”

„Niciodată n-am avut încredere în cei care-mi seamănă. Iubesc naivitatea, forţa, nerozia, amabilitatea; şi detest înfrigurarea, duplicitatea, versatilitatea etc, defecte pe care le înţeleg dinlăuntru.”

Scria din fotoliul lui de răchită, așezat lângă geam. Vara mergea în portul Dieppe. Mânca șarlote cu căpșune. Asculta Amália Rodrigues la picup. Patul și-l acoperea cu o scoarță țesută de maică-sa.

Pe 20 iunie 1995 și-a dat ultima suflare, nu ca un bătrân înțelept, dar ca un copil de nimic știutor.

Și fotoliul, discurile, portul, căpșunele, scoarța, ele toate s-au alăturat eșafodajului de urme pe care le-a lăsat Cioran pe pământ, busole pe culmile disperării ce ne încearcă azi...

Referințe: evz.ro; Wikipedia; „Cioran sau un trecut deocheat”, Marta Petreu, 2011, Polirom; jurnalul.antena3.ro; adevarul.ro; tvr.ro; arhiva.formula-as.ro; ioncoja.ro

Fanatik.ro

Accident rutier cu 4 morţi în Italia, toţi români. În tragedie au murit şi doi copii (Video)

Observator Antena 1

Bianca Adam, o vloggeriţă celebră din România, bătută pe stradă cu o bară de metal (Video)

Observator Antena 1

Bodo de la Proconsul a făcut infarct! În ce stare se află acum solistul

Spynews.ro

Ultimii condamnați la moarte din Europa și povestea lor halucinantă! Inculpații sunt frați...

Spynews.ro

Unul dintre cei mai mari criminali din istoria României a cerut să fie eliberat. Gest sfidător...

AntenaSport

Apel disperat pentru salvarea celor doi fraţi condamnaţi la moarte. Care sunt şansele să...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

ȘASE seriale super tari care revin cu sezoane noi luna aceasta

Zu TV

CINCI vedete care nu au cont pe rețelele sociale

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

ANAF, anunțul pentru toți contribuabilii. Totul va fi picat luni 8 iunie, în aceste ore

Playtech.ro

Cea mai bună rețetă de salată de roșii cu castraveți. Simplă, rapidă și perfectă pentru...

Playtech.ro

Răsturnare de situaţie în privinţa transferului lui Bălgrădean la CFR Cluj! Moment...

Telekomsport.ro

Raed Arafat iese în față! Toți românii trebuie să facă asta de acum

Capital.ro

Cum arată părinții Vulpiței de la Acces Direct. IMAGINEA a strâns zeci de mii de like-uri

Impact

Zodiile care își găsesc perechea până la finalul lui 2020

Antena3.ro

Cea mai toxică legumă din lume! Românii o folosesc extrem de mult. Atenție maximă

Voxbiz.ro

Zece motive pentru care esti respins la ITP

Cars.ro

Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro