Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

1944, Al Doilea Război Mondial. Un scâncet de viață, printre sute de trupuri moarte. "Dumnezeul copiilor" a scos la lumină, dintr-o peșteră plină de cadavre, un boț de om

O fotografie care surprinde tandreţea şi groaza dintr-o singură declanşare a aparatului foto. Un soldat al Marinei Americane poartă pe braţe un suflet nevinovat, dar extrem de norocos. Aproape mort, bebeluşul a fost scos la lumină, dintr-o peşteră. A fost singurul supravieţuitor, prntre sutele de corpuri neînsufleţite, găsite acolo. 

O fotografie care surprinde tandreţea şi groaza dintr-o singură declanşare a aparatului foto. Un soldat al Marinei Americane poartă pe braţe un suflet nevinovat, dar extrem de norocos. Aproape mort, bebeluşul a fost scos la lumină, dintr-o peşteră. A fost singurul supravieţuitor, printre sutele de corpuri neînsufleţite, găsite acolo.

Se întâmpla în vara anului 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când trupele americane i-au scos pe luptătorii japonezi şi pe civili din peşterile din Saipan. Micuţul din imagine a avut norocul de a scăpa cu viaţă, deşi moartea îi sufla în ceafă.

Bătălia pentru Insula Saipan, din Pacific, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este una dintre cele mai grele şi odioase lupte dintre Japonia şi America, marcată de sinuciderea în masă a civililor japonezi, care au sărit de pe stânci, temându-se să nu fie capturaţi.

Americanii au declarat Insula Saipan "sigură" pe 9 iulie 1944, după bătălia care a distrus garnizoana japoneză de 30.000 de soldați și a ucis până la 12.000 de locuitori și coloniștii japonezi civili care lucrau pe câmpurile de trestie de zahăr ale insulei.

A fost un "război fără milă", bătălii pline de stereotipuri rasiale care-l vizau pe inamic. Soldații japonezi s-au ascuns în trunchiul unui arbust gros de pe insulă. După ce bătălia s-a încheiat, refuzând să renunțe, au atacat trupele americane care se aflau acolo. Un grup considerabil, condus de căpitanul Oba, s-a și predat în decembrie 1945.

1000 de japonezi s-au sinucis, în ultimele zile alea războiului, din cauza unor temeri ca mutilarea victimelor de război. Unii oameni au sărit în gol din locurile care, mai târziu, au fost denumite "Suicide Cliff" și "Banzai Cliff".

Sursa: rarehistoricalphotos.com

Credit foto: Eugene Smith

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro